Deler av Spania og Portugal er rammet av den verste tørken som er målt og observert de siste 1200 årene, viser en ny studie.
Hetebølgen skyldes endringer i et atmosfærisk høytrykk over den portugisiske øygruppen Azorene, forårsaket av klimaendringer. Høytrykket herfra har stor innvirkning på været og klimatendenser i Vest-Europa.
Forskerne som står bak rapporten, peker på at høytrykksområdet over Azorene har endret seg drastisk det siste århundret. Faktisk er endringene i klimaet de mest oppsiktsvekkende i løpet av det siste årtusenet.
Klimamodeller fra fortiden viser framtiden
Forskerne har brukt simuleringer av klimamodeller for å studere klimaendringer i Nord-Atlanterhavet gjennom de siste 1200 årene.
Modellene viser at høytrykksområdet begynte å dekke et større område for om lag to hundre år siden.
Dette har skjedd etter hvert som industrialiseringen i Vesten har forsterket drivhuseffekten ved utslipp av mer CO2.
Høytrykksområdet har utvidet seg enda mer dramatisk på 1900-tallet, i takt med den globale oppvarmingen.
For å etterprøve modellene lette forskerne etter spor etter nedbørsnivåer som er bevart over flere århundrer i portugisiske stalagmitter fra Azorene.
Prøvene viste at etter hvert som høytrykket har utvidet seg, har vintrene i det vestlige middelhavsområde blitt tørrere.
Nedbørsnivået kan falle med ytterligere 10 til 20 prosent allerede i slutten av dette århundret. Dermed blir jordbruket i Spania og Portugal det mest sårbare i Europa.
Høytrykket over Azorene fungerer som en slags portvokter for nedbøren i Europa, slik at sommermånedene gir varme og tørke i store deler av Portugal og Spania.
I de kjølige og våte vintermånedene stiger høytrykket slik at vestavinden sender store mengder regn inn i landet.