Sjokkbilder: Gigantisk isfjell løsriver seg fra Antarktis
Det kan være et spørsmål om dager før et av verdens største isfjell brekker av fra havisen utenfor Antarktis. Slik lyder den gruoppvekkende advarselen fra en gruppe forskere på bakgrunn av en rekke nye satellittbilder.

Den gigantiske sprekken har vokst med hele 18 kilometer på mindre enn en uke.
En 300 meter tykk iskappe er i ferd med å brekke tvers over og etterlate et isfjell på størrelse med staten Delaware i havet utenfor Vest-Antarktis.
Slik lyder den faretruende advarselen fra en gruppe amerikanske og engelske forskere på bakgrunn av en rekke nye satellittbilder av en gigantisk sprekk i den flere tusen år gamle Larsen C-iskappen.
Faretruende nær å knekke
Forskerne har holdt et våkent øye med sprekken i flere år, men i løpet av de siste månedene har bevegelsene dens over den eldgamle iskappen skapt dypere bekymringsrynker enn vanlig.
Nye satellittbilder avslører at sprekken vokste med hele 18 kilometer på mindre enn en uke i slutten av mai måned. Og det betyr at det nå bare er 13 kilometer is som hindrer det gigantiske isfjellet fra å forsvinne ut i Sørishavet.
En oppdagelse som får forskere som Dan McGrath ved US Geological Survey til å ringe med de store alarmklokkene:
”Jeg forventer at det kommer til å skje i løpet av dager eller uker”, forteller han til Reuters.
Får katastrofale følger
Larsen C-iskappen flyter allerede i havet, og dersom et stort stykke skulle knekke og løsrive seg, får det derfor ikke de store konsekvensene for vannstanden i havet.
Men forskerne frykter at dersom isfjellet løsner, kan det gjøre resten av den enorme kappen sårbar, og dermed øke risikoen for at hele Larsen C kollapser.
Hvis det skjer, kan det føre til en økning i vannstanden på oppimot ti centimeter i verdenshavene.