Shutterstock

Satellitter avslører: Kloden har blitt grønnere

Store treplantingsprosjekter og mer landbruksjord har økt klodens grønne områder med fem prosent siden årtusenskiftet.

De siste 20 årene har kloden vår blitt grønnere. Treplanting og ny landbruksjord har økt vegetasjonen i store områder, slik at de grønne feltene på verdenskartet har vokst med om lag 5 prosent siden årtusenskiftet.

Det svarer til et område på størrelse med hele regnskogen i Amazonas.

Det nye, oppmuntrende overblikket er skapt av forskere som har studert data samlet inn av Nasa-satellittene Terra og Aqua.

Satellittene er forsynt med såkalte spektroradiometre (ved navn MODIS), og de har gjennom de siste to tiårene skannet vegetasjonen på hele jorda hver eneste dag.

Den nordlige halvkulen får mest ny skog

Hvor grønt har det blitt?

Mens regnskogene i Sør-Amerika og det sørlige Afrika svinner inn, blir det grønnere og grønnere nord for ekvator. Kina og India har fått mest grønne områder de siste 20 årene.

Fargeskalaen viser hvor mye de grønne områdene har vokst siden år 2000.

NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Noe overraskende er det at verdens to mest befolkningsrike land, Kina og India, har bidratt mest til en grønnere klode. For begge land gjelder at de både har økt landbruksområdene og skogområdene.

Særlig Kina har gjennomført storstilte treplantingsprosjekter, slik at nesten 22 prosent av det store landet i dag er dekket av skog.

Storstilte treplantingsprosjekter har økt Kinas skogområder, slik at de nå utgjør 22 prosent av landets areal.

© NASA Earth Observatory & Zhu Tao/Ritzau Scanpix

Forskerne mener at den voksende vegetasjonen bør regnes inn i klimamodellene fordi den bidrar til å lagre store mengder CO2, som ellers ville ende i atmosfæren og øke drivhuseffekten.