Shutterstock

Ny teknologi forvandler CO2 til diamanter

Et amerikansk firma lager diamanter fra CO2 fra luften. Det er gode nyheter for en storforurensende smykkebransje.

Diamanter varer evig, og det er gode nyheter for klimaet.

Edelstenene er nemlig laget av karbon – grunnsteinen i CO2. Jo mer karbon det bindes i diamanter, desto mindre svever rundt i atmosfæren og bidrar til global oppvarming.

Den ideen har en gruppe amerikanere nå bygget en forretning på. Firmaet Aetherselger smykker med diamanter produsert av CO2 som blir trukket ut av luften.

Hver karat fjerner to års forurensning

Aether løser forurensningsproblemet ved å skaffe karbonet direkte fra atmosfæren.

For hver karat – altså 200 milligram – fjerner de kunstige diamantene omkring 20 tonn CO2 fra atmosfæren ifølge Aether. Det svarer til mer enn dobbelt så mye som en gjennomsnittlig europeer slipper ut i året.

I praksis kjøper firmaet CO2 fra et anlegg i Sveits som har utviklet et spesielt filter til å fange inn karbondioksidet.

Se en video fra CO2-fangeren i Sveits

Copyright: Climeworks

Når molekylmembranen i filteret er mettet, varmes den opp og frigir CO2-en. Deretter gjøres om det til hydrokarbongass, som er optimal til produksjon av diamanter.

Til slutt kjøres gassen inn i en såkalt CVD-reaktor, der høy temperatur og en kjemisk reaksjon skiller ut det solide karbonet og får de kostbare mineralene til å vokse fram.

Prosessen tar 2–3 uker og går på strøm fra fornybare energikilder, slik at edelstenene ifølge Aether ender med å fange opp mer CO2 enn de slipper ut.

Smykkeindustrien er storforurenser

Kunstige diamanter er ikke noe nytt. Allerede på 1950-tallet lærte forskere å etterligne de dramatiske forholdene i jordens mantel, der naturlige diamanter dannes.

Ved å kjøre pulverisert karbon gjennom et reaktorkammer under høyt trykk og ekstrem varme oppstår kunstige diamanter som kjemisk sett er identiske til de naturlige.

Problemet med de kjemiske kopiene er at karbonet må komme fra et sted. I praksis stammer det ofte fra fossilt drivstoff som først må hentes opp av bakken. Det er med andre ord ikke spesielt klimavennlig.

Den tradisjonelle smykkeindustrien anslås til å slippe ut minst tolv millioner tonn CO2 i året.

Bare diamantgruver står for mer enn 7 millioner tonn CO2 – det samme som 1,5 millioner personbiler.

Gruvene har også en lang rekke andre negative konsekvenser – for eksempel forbruker de hvert år nok vann til å forsyne Kenyas befolkning i 5 måneder.

Er du nysgjerrig på hva CO2-avtrykket ditt er? Beregn avtrykket ditt med CO2-beregneren vår!!