I de siste årene har kloden opplevd en rekke urovekkende begivenheter. Tusenvis av havfugler, sjøløver og bardehvaler er skylt opp langs kysten av Alaska, og korallene i Australias Great Barrier Reef har for tredje gang på bare fem år blitt utsatt for en dødelig massebleking.
Det er bred enighet om at det er klimaendringene som ligger bak, og flere forskere advarer om at vi kan være på vei mot rask kollaps i økosystemer over hele kloden.
En studie offentliggjort i tidsskriftet Nature viser oss for første gang noe om når kollapsen kommer.
Massedød truer fra 2030
Ofte forestiller vi oss klimaendringene som en gradvis prosess, men den nye forskningen konkluderer med at økosystemene ikke forfaller gradvis. Det skjer plutselig.
Når temperaturstigninger rammer et område der flere arter lever sammen i et stabilt klima, vil dyrene forsøke å tilpasse seg. Mange arter har ingen steder å flykte, og noen vil bli utryddet.
Det kan skape en dominoeffekt i økosystemet, som raskt utrydder en rekke andre avhengige arter. Blir det for varmt for insektene, har ikke fuglene noe å spise. Blir det for varmt for biene, kan ikke plantene reprodusere seg – og så videre.