VM i Qatar har blant annet blitt markedsført som det første CO2-nøytrale sluttspillet noen gang. Men det er misvisende, mener kritikere verden over.
Likevel hevder både arrangøren FIFA og vertslandet Qatar at det er gjort mye for å holde VM CO2-nøytralt.
Det dreier seg blant annet om store investeringer i såkalte CO2-kvoter og en rekke bærekraftige initiativer som skal begrense utslippene. FIFA anslår utslippene til 3,6 millioner tonn CO2.
Det anslaget er det flere som er skeptiske til.
«Tallene viser at det trolig er snakk om rundt ti millioner tonn CO2», sier den britiske klimaforskeren Mike Berners-Lee til BBC.
Dobbelt så mye som ved forrige VM
Skulle FIFAs anslag holde stikk, vekker det ikke jubel hos skeptikerne, selv om tallet ligger betydelig lavere enn ti millioner tonn.
Ifølge FIFA dreier det seg altså om 3,6 millioner tonn CO2, noe som er om lag dobbelt så mye som under VM i Russland i 2018.
Til sammenligning ble det sluppet ut 2,72 millioner tonn CO2 under sluttspillet i 2014 i Brasil og 2,75 millioner i Sør-Afrika i 2010.
Bærekraftige tiltak
En av de tingene som man har diskutert før sluttspillet, er den omfattende bruken av klimaanlegg på de ulike anleggene.
Selv om de store klimaanleggene er soldrevne, har det flere ganger blitt satt spørsmålstegn ved om kjøleanlegg på åpne stadioner er klimamessig forsvarlig.
Ifølge vertsnasjonen er det tatt høyde for klimaavtrykket siden den kalde luften blir sugd ut av de store stadionene via små enheter under setene før den blir gjenbrukt.
Det er fortsatt usikkert hvor mye CO2 som vil bli sluppet ut på grunn av tiltaket.
Men ifølge flere miljøorganisasjoner er det faktisk den omfattende flytrafikken i forbindelse med sluttspillet som er den store klimasynderen. Og det store klimaavtrykket kan ikke nullstilles ved å kjøpe CO2-kvoter.
«Hele tanken om å utligne CO2-utslippene ved å kjøpe kvoter er bare en distraksjon. Den virkelige klimahandlingen går ut på å redusere bruken av fossilt drivstoff», sier direktøren for Greenpeace i Midtøsten og Nord-Afrika, Julien Jreissati, til Deutsche Welle.
Et annet sted der det blir brukt ressurser utenom det vanlige, er på selve banene, som i sommermånedene gjør krav på opptil femti tusen liter ferskvann om dagen. De vannes ifølge vertsnasjonen med gjenbruksvann etter forskriftene. Men den forklaringen kjøper ikke sportsjournalist Paul MacInnes fra The Guardian.
«Det krever enorme mengder ferskvann å vedlikeholde banene året rundt i den varmen. Og selv om det er snakk om gjenbruksvann, endrer det ikke på at det er en fotballturnering på gress som blir avholdt i en ørken.»
Gammel vin på nye flasker
Det er ikke første gang der er snakk om bærekraftige idrettsbegivenheter. Det europeiske fotballforbundet UEFA har blant annet uttrykt at de skal bli CO2-nøytrale i 2030, og forbundet har også ført kampanjer for å få tilskuere til å redusere CO2-avtrykket sitt.
FIFA erklærte under COP26 i Glasgow i 2021 at de også skal bli CO2-nøytrale – men først fra 2040.
«Fotball har gjennomslagskraft til å sette klimaendringer i fokus. Vi har et stort, oppmerksomt publikum, og det er derfor vår plikt å spre dette budskapet,», sa FIFA-representanten Isha Johansen i 2021.
Men det har vært mye snakk om bærekraft i en årrekke.
Varm luft
Med stor flytrafikk, bygging av omfattende infrastruktur og stadioner, vedlikehold av anleggene og luftkjøling i stort omfang er det vanskelig å holde CO2-avtrykket nede.
For vertsnasjonen og arrangøren er en av løsningene å kjøpe såkalte CO2-kvoter, som hver gir rett til å slippe ut et tonn CO2.
Men selv om arrangørene har erklært at de vil kjøpe de nødvendige kvotene, og selv om de er internasjonalt anerkjent, har ikke det noe med CO2-nøytralitet å gjøre.
«Kvotene fjerner ikke CO2 fra atmosfæren, så det er veldig misvisende å kalle det et CO2-nøytralt VM», sier klimaforsker Mike Berners-Lee.