Shutterstock & Lotte Fredslund
jordklode julekugle

Hvor mye belaster julen klimaet?

I juledagene kommer vi sammen fra fjern og nær, stapper i oss mat og overlesser hverandre med gaver. Hvor mye belaster juletradisjonene klimaet?

I vår del av verden er julen årets største forbruksfest, og den avsetter naturlig nok også sine tydelige klimaavtrykk.

Ingen forskere har så langt funnet det samlede regnestykket for den ekstra mengden drivhusgasser juletradisjonene bidrar med, men det er utført nasjonale beregninger som antyder problemets omfang.

Tallene viser at julens største klimasyndere stort matforbruk, ekstra reiseaktivitet og ikke minst framstilling og transport av alle de julegavene vi skjemmer hverandre bort med.

Julen er også drivhusgassenes fest

Juletradisjonene avsetter et stort klimaavtrykk. Maten, reisene og gavene utgjør de største postene på CO2-regnskapet.

flæskesteg
© Shutterstock & Lotte Fredslund

1 Maten er en klimabombe

Julemenyen er ulik fra land til land, men det er alltid mer enn nok mat, og det belaster klimaet. En tradisjonell julemiddag slipper for eksempel ut 32 kilo CO2 per person.

glad familie
© Shutterstock & Lotte Fredslund

2 Samværet sluker bensin

Når familien samler seg til jul, medfører det ifølge britiske tall 195 kilometer ekstra transport per person. Foregår reisen med bensinbil, er kostnaden for klimaet 96 kilo CO2.

røde julegaver under træ
© Shutterstock & Lotte Fredslund

3 Gavene tar prisen

Gavene setter julens største klimaavtrykk. Ifølge britiske tall utgjør julegaver hele tjue prosent av årsforbruket vårt av for eksempel klær, spill, bøker og kosmetikk. Pris: 310 kilo CO2 per person.

Studier fra Storbritannia har påvist at innbyggerne i løpet av høytiden forbruker hele åtti prosent mer mat enn i en tilsvarende periode andre tider på året.

Det store matvareforbruket resulterer en klar stigning i CO2-utslippene.

I 2011 regnet forskere ved universitetet i Manchester ut at den ekstra maten medfører like store utslipp av drivhusgass som en vanlig bensinbil som kjører rundt jorden seks tusen ganger.

Maten havner i søppelbøtten

I tillegg vil mye av den maten vi handler inn til jul, ende med å gå til spille. I Danmark anslår organisasjonen Landbrug & Fødevarer at hver innbygger kaster mat for 190 kroner ekstra i desember sammenlignet med andre måneder.

Julen gjør dermed en av de helt store klimaskurkene enda verre. Matsvinn står for opp til seks prosent av de globale utslippene av drivhusgasser.

15 prosent av gavene kan unnværes

Julens største ekstra forbruk og dermed klimaavtrykk skyldes imidlertid gavene. I 2019 samlet den internasjonale økonomiske organisasjonen OECD inn tall som viser at den gjennomsnittlige europeeren bruker 3500 kroner på julegaver.

Og andre tall fra World Economic Forum avslører at 15 prosent av oss får gaver vi ikke liker – mens ti prosent av oss ikke husker hva vi fikk til jul i fjor.