Shutterstock

Hvor klimavennlige er blomstene til mor?

Hvor mye forurenser blomsterindustrien, og hvordan sikrer jeg meg en klimavennlig bukett til morsdagen?

Morsdag-buketten er alt annet enn klimavennlig.

For selv om blomster er vakre og velduftende, har blomsterindustrien en stygg skyggeside – den oser av drivhusgasser.

Mens matprodusenter får hard kritikk for å slippe ut enorme mengder drivhusgasser, hører vi sjelden om blomsterproduksjonens bidrag.

Den globale industrien for avskårne blomster er stor og hadde i 2020 en verdi på opp mot 285 milliarder kroner. I 2027 ventes verdien å stige til over 400 milliarder kroner – særlig på grunn av den internasjonale blomsterhandelen.

Blomster importeres fra Kenya og Colombia

USA importerer for eksempel avskårne blomster fra Colombia og Ecuador, mens vi i Europa får store leveranser fra Kenya.

De lange transportrutene er hovedårsaken til at blomsterindustrien er en klimasynder.

For at blomstene ikke skal visne, transporteres de i fly med kjøleanlegg. Nedkjølingen forlenger blomstenes levetid, men betyr samtidig at flyet må bruke ekstra mye drivstoff og dermed øke sitt CO2-utslipp.

I 2018 slapp importen av blomster fra Colombia til USA ut forbindelse med valentinsdag omkring 360.000 tonn CO2 i forbindelse med valentinsdagen. Det svarer til den årlige eksosen fra om lag 78 000 personbiler.

Og i tillegg kommer transporteren videre rundt i landet med lastebiler.

Hvis du vil skåne klimaet, bør du i den grad det er mulig kjøpe lokalt dyrkede blomster til mor og alle andre som fortjener en bukett.

31,1 kilo – så mye CO2 stammer fra en bukett med 11 nederlandske og kenyanske blomster importert til England. Er blomstene dyrket lokalt, er tallet 3,3 kilo CO2.