Shutterstock
Døde muslinger på sandstrand

Hetebølge dreper over en milliard havdyr

Eksperter frykter katastrofale konsekvenser for økosystemer langs vestkysten av Nord-Amerika etter at en hetebølge har drept store mengder havdyr.

Et sørgelig syn møter for tiden de som går langs nordvestkysten av USA og Canada.

Hetebølgen i juni har utradert mye av livet i havet – først og fremst snegler, muslinger og tang – som nå skyller opp av Stillehavet.

Eksperter mener at det kan få alvorlige konsekvenser for økosystemet siden dyr lenger oppe i næringskjeden vil mangle byttedyr.

Ørkenvarme koster liv

I løpet av fire dager på slutten av juni og begynnelsen av juli steg temperaturene til rekordhøyder hele veien opp langs nordvestkysten av Nord-Amerika.

I British Columbia satte landsbyen Lytton ny varmerekord for hele Canada med 46 grader søndag 27. juni. Dagen etter viste termometeret 48 grader.

I den amerikanske byen Portland målte meteorologer samme dag litt over 46 grader – en ny rekord for staten Oregons hovedstad.

Det er like varmt som det i gjennomsnitt blir samme dag i ørkenområdet i California med det illevarslende navnet Death Valley.

Og verken mennesker eller dyr er vant til ørkenvarme på de nordligere breddegradene. Helsemyndighetene anslår at hetebølgen har medført hundrevis av dødsfall i Canada og USA.

Klimaendringer koker havets økosystem

De ekstreme temperaturene har imidlertid fjernet langt mer liv under havoverflaten enn over den.

Et team av zoologer fra University of British Columbia har undersøkt dyrelivet i havet rundt Vancouver, og de er sjokkert over hvor hard hetebølgen har vært ved kystens planter, skalldyr og snegler.

Langs en strekning på en kilometer anslår ekspertene at mer enn 100 millioner havsnegler av arten andeskjell er døde.

Zoologene har også funnet store mengder døde muslinger flere steder langs stranden.

Muslingebanke på sten over vand

Hetebølgen har vært spesielt hard mot havdyr som lever i tidevannssonen. Hundrevis av millioner muslinger er døde av de ekstreme temperaturene, og det kan få alvorlige konsekvenser for økosystemet i havet.

© Shutterstock

Alle de døde muslingene kan være et varsel om konsekvenser av mye mer vidtrekkende karakter enn bare massedøden.

Muslingbanker er altså hjemsted for en lang rekke organismer, og muslingene filtrerer havvannet for blant annet giftige alger.

De spiller derfor en viktig rolle i havets økosystem, og de er en viktig næringskilde for andre havdyr, som sjøstjerner, fugler og snegler.

Ekspertene frykter derfor at det massive maritime dødsfallet vil få katastrofale konsekvenser for næringskjeden i havet, og at mange arter vil dø ut.