«Vi er allerede forbi det punktet der vi kan stanse global oppvarming.» Det er den brutale beskjeden i ny forskning publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature.
Ifølge forskerne viser klimamodeller at de menneskeskapte utslippene av drivhusgasser har satt i gang en selvforsterkende syklus som vil øke den global oppvarmingen – og det skjer selv om vi stoppet alle utslipp nå.
Forskerne forutsier at den globale temperaturen vil stige med 3° grader celsius og at vannstanden i havene vil stige med 2,5 meter fram mot år 2500. For å forhindre det scenarioet måtte vi ha stanset alle utslipp av drivhusgasser mellom 1960–1970. Vi er altså flere tiår siden.
Men det er fortsatt håp. Det krever imidlertid at vi ikke bare stanser CO2-utslippene våre, men også aktivt begynner å trekke CO2 ut av atmosfæren.
Helt presist må vi, ifølge forskerne, begynne å fjerne 33 gigatonn CO2 fra atmosfæren hvert år. Det er en enorm mengde, men et amerikansk non profit-firma ved navn Project Vesta har sjøsatt et pilotprosjekt på en karibisk strand som kanskje kan hjelpe oss godt på vei.
Bølger kverner mineral til CO2-dreper
Ideen er vitenskapelig underbygget, men fortsatt ikke testet i virkeligheten.
Og konseptet er elegant: Spre et billig, grønt mineral ved navn olivin på verdens strender. Når bølgene velter inn over mineralet, blir det langsomt malt til småstein, som trekker CO2 ut av vannet og luften og fører det ut i havet i form av bikarbonat.
Bikarbonat blir til kalsiumkarbonat, som koraller og andre havdyr bruker til å bygge skall. Når de dør, blir skallene til kalkstein, som binder CO2 i millioner av år.