Tre millioner år gammel oversvømmelse kan gjenta seg

Hvis global oppvarming får temperaturen til å stige bare en eller to grader, kan havene stige seks meter.

Global warming flooding

I løpet av tre millioner år har havnivået flere ganger steget med opptil seks meter som resultat av en temperaturøkning på én til to grader.

Global oppvarming er et eldgammelt fenomen

Amerikanske forskere ved Oregon State University varsler i en ny undersøkelse at historien er i ferd med å gjenta seg. De analyserte tidligere konsekvenser av issmelting i polområdene og avdekket likheter mellom klimaforholdene i dag og for tre millioner år siden.

Den gangen lå CO2-innholdet i atmosfæren omtrent på samme nivå som nå. Det fikk temperaturen til å stige og landbasert is til å smelte. Resultatet var at vannstanden i havet var seks meter høyere enn i dag. Imidlertid kan det gå flere hundre eller tusenvis av år før den fulle effekten av issmeltingen blir synlig.

Global oppvarming: to scenarioer

Ifølge den siste rapporten fra IPCC, FNs klimapanel, kan en økning av gjennomsnittlig havnivå fra 2081 til 2100 i verste fall nærme seg én meter sammenlignet med perioden fra 1986 til 2005.

BESTE SCENARIO: Temperaturen øker med bare én grad, og havnivået stiger gjennomsnittlig 0,45 m.

VERSTE SCENARIO: Temperaturen øker med 3,7 grader, og havnivået stiger 0,82 meter.

Kloden blir varmere

Global oppvarming og poler som smelter. Klimaet er under forandring, men hvorfor og hvor fort skjer det? Møt forskerne i en duell om global oppvarming her i artikkelen: