
En enorm bølge av iskald luft skyllet i november 2014 inn over USA. I delstaten Wyoming, som 1. november hadde opplevd over 22 graders varme, falt temperaturen til under –32 grader 12. november.
I løpet av samme vinter ble storbyen Boston dekket av tre meter med snø, mens Hudsonelva i New York frøs til is.
Denne typen ekstrem vinterkulde har gjennom de siste tiårene blitt mer vanlig – det viser en stor analyse som nettopp er utgitt i tidsskriftet Science. Senest fant det sted i år, da ekstrem kulde blant annet drepte minst 111 mennesker i Texas.
Ved hjelp av 40 års satellittdata og avanserte nye klimamodeller kunne analysen samtidig avsløre årsaken bak de ekstreme vintrene: global oppvarming
Varme forstyrrer luftstrømmer
Under normale forhold er lufta over Arktis iskald om vinteren, og det ligger et stabilt lavtrykk over regionen som holder på den kalde lufta. I utkanten av lavtrykket passerer den polare jetstrømmen, og den skiller kulda mot nord fra den varmere luften lenger sør.
Oppvarming av polområdene skaper små lommer med varm luft, noe som svekker det stabile lavtrykket over Arktis og får den polare jetstrømmen til å svinge sørover. Det medfører usedvanlig kalde vintre med stormer og mye snø.
Klimaendringer forklart på to minutter
I videoen under gir vi deg et lynraskt overblikk over de klimaendringene som akkurat nå finner sted på planeten vår. Her kan du lære hvorfor global oppvarming vil gi oss mer tørke og flere destruktive orkaner.