Shutterstock
Kaffebønner og kopp på trebord

Gjenoppdaget kaffebønne kan overleve klimaendringer

I Afrika har britiske forskere funnet en kaffebønne som har vært glemt i 70 år. Gjenoppdagelsen kan redde morgenkaffen fra klimakrisens stigende temperaturer.

Det finnes etter sigende morgenfriske mennesker som spretter friske og uthvilte opp av sengen hver dag. Og så er det alle oss andre som må sparkes i gang med en kopp kaffe eller fire.

Men den globale oppvarmingen truer morgenritualet, og man regner med at halvparten av arabica-kaffeplantene, den mest utbredte kaffesorten i verden, vil være forsvunnet om 30 år.

Heldigvis har en gruppe forskere gjenoppdaget en glemt kaffebønne som tåler jordens stigende temperaturer bedre – uten at det går utover smaken.

Klimaendringer kveler kaffen

Kaffe er en enorm global næring som sysselsetter mer enn 100 millioner mennesker – inkludert mange småbønder i Afrika og Sør-Amerika.

Arabica bønner på plante
© Shutterstock

To av de mer enn 120 ulike artene dominerer verdens kaffemarked helt:

  • Coffea arabica med 56 prosent
  • Coffea robusta med 43 prosent

Spesielt arabica, som regnes for å smake best, får harde kår i det varmere klimaet. Planten vokser best under regelmessig regn ved en temperatur mellom 15 og 24 grader.

Hvis temperaturen stiger så raskt som forskerne frykter, vil det ødelegge betingelsene for bønnen på halvparten av de nåværende plantasjene før 2050.

Nye områder vil bli varme nok til å dyrke arabica, men det vil få alvorlige økonomiske konsekvenser for kaffebøndene som ikke har råd til å flytte produksjonen sin.

Robustabønnen er ikke så truet som den mer populære arabicaen. Til gjengjeld smaker den bitrere og brukes først og fremst til pulverkaffe.

Kafferust på robusta-plante

Robusta-plante angrepet av kafferust.

© Shutterstock

Sopp dreper kaffen

  • De høyere temperaturene gir vanskeligere betingelser for arabicabønnen.
  • Samtidig gir varmen gode betingelser for en rekke sopparter som angriper kaffeplanten.
  • Arabicabønnen er veldig sårbar overfor soppeinfeksjonen kafferust.
  • Den gjenoppdagede stenophylla ser ut til å være mindre mottakelig for den ødeleggende soppen.

Derfor har botanikere lenge vært på utkikk etter en mer velsmakende avløser for arabica. Og nå har forskere ved Greenwich University i England testet en afrikansk arvtaker ved navn Coffea stenophylla – med lovende resultater.

Enslig plante satte forskere på sporet

I flere år har de britiske botanikerne lett etter viltlevende eksemplarer av bønnen, som var populær fram til 1920-tallet, før bøndene mistet troen på at den kunne konkurrere med arabica.

Stenophyllabønnen vokser vilt i Vest-Afrika – først og fremst i Sierra Leone, Guinea og Elfenbenskysten. Men i Sierra Leone hadde ingen sett kaffeplanten på nesten 70 år, og forskerne fryktet derfor at den var utdødd.

Helt til de fant én enkelt frittstående plante i 2018 og etter en grundig jakt til slutt fant en klynge av stenophyllaplanter hele 140 kilometer fra den enslige rømlingen.

Smaksdommerne går god for gjenoppdagelsen

Den gjenoppdagede stenophyllaplanten lover godt fordi den foretrekker seks grader varmere vær enn arabicabønnen.

Men – viktigst av alt for kaffekritikerne – den smaker fortsatt like godt som den klassiske arabicakaffen.

Forskerne håper nå at den gjenoppdagede bønnen kan gi kaffebøndene et alternativ til arabica, samt at stenophylla framover kan brukes til å krysse fram nye og enda mer hardføre planter til en varmere framtid.