Trær har ulike vekststrategier, som alle har fordeler og ulemper. Trær som vokser raskt, blir ofte ikke så gamle. Men trærne må også treffe et annet valg, nemlig mellom reproduksjon eller vekst. Og her gjør pionerene et offer. De vokser raskt, men de blir gamle. Til gjengjeld reproduserer de seg mye langsommere enn mange av sine naboer.
Våre nåværende klimamodeller har inntil nå behandlet alle trær likt uten å ta høyde for ulike vekststrategier, og derfor undervurderes effekten av pionerene, som forskerne nå mener at vi bør beskytte tidlig i livet.
Gamle trær slutter å ta opp CO2
Størrelse og alder er imidlertid ikke alt. Faktisk viser en annen studie i tidsskriftet Nature at visse trær slutter med å vokse og ta opp CO2 når de når en viss alder – uansett omgivelsenes CO2-nivåer.
Det skyldes at treets vekst også er avhengig av de tilgjengelige næringsstoffene. Forskerne undersøkte australske eukalyptustrær, som sluttet å vokse fordi jorden omkring dem manglet fosfor.
I forhold til CO2-regnskapet gjør det derfor ingen forskjell å la de gamle eukalyptustrærne stå. Faktisk kunne man forestille seg en situasjon der det er mer gunstig å felle dem hvis man kan garantere at de blir brukt til bygningsmateriale som erstatning for for eksempel betong.
Forskerne bak studien slår imidlertid fast at andre regler kan gjelde for andre tretyper og områder, der jorden er mer næringsrik. Hva betyr det for de store pionertrærne? Jo, kanskje fortsetter de ikke for evig med å støvsuge CO2 fra atmosfæren, men til gjengjeld suger de opp mye mer enn naboene sine i løpet av livet.