Forskere vil fryse igjen Arktis med vannpumper

For å stoppe den faretruende issmeltingen i Arktis har forskerne klekket ut en plan: 10 mill. pumper skal sprøyte ut vann på iskappen for å gjøre den tykkere.

Isbjørnen lider også under den smeltende isen i Arktis.

© Shutterstock

Isnivået skal tilbake på samme nivå som for ca. 15 år siden.

Slik lyder det ambisiøse målet for et like ambisiøst prosjekt.

Bak prosjektet står en gruppe forskere ved Arizona State University i USA. Og de har en – relativt – enkel oppskrift på å løse problemet med voldsomt store mengder smeltende is i Arktis.

10 millioner vannpumper

Ifølge forskerne kan situasjonen komme under kontroll med 500 milliarder dollar (4,2 billioner kroner).

Pengene skal brukes til å produsere 10 mill. vinddrevne pumper som skal transportere vannet under isen opp på overflaten av isen, der den vil fryse og gjøre iskappen tykkere.

Til at bygge pumpene skal det brukes 100 mill. tonn stål, og det vil ta ca. 10 år. Pumpene skal spres utover 10% av områdene i Arktis.

Øker isen med 1 meter

Pumpene vil ifølge en av forskerne bak planen, Steven Desch, kunne tilføye en ekstra meter is til den nåværende isen i Arktis – som sjelden er tykkere enn 2–3 meter.

Og tykkere is betyr is som varer lenger.

”Vår eneste strategi for øyeblikket later til å være å fortelle folk at de må slutten å forbrenne fossile brennstoff. Det er vel og bra, men vi blir nødt til å gjøre mye mer enn det hvis vi skal stoppe isen i Arktis fra å forsvinne”, sier Densch til The Guardian.

Planen er ikke finansiert og må ikke betraktes som den endelige løsningen på situasjonen – men heller som et konkret innspill i debatten.