Melanie Gonick, MIT

Forskere har utviklet ultralette solceller som er tynnere enn et menneskehår

Solcellene kan forvandle nesten enhver overflate til en strømkilde.

Solceller er en viktig brikke i den grønne omstillingen, og de dekker stadig flere bygninger og hustak over hele verden.

Nå har en gruppe amerikanske forskere tatt et viktig skritt i retning av å utvikle enda smartere solceller som kan brukes på et hav av ulike overflater.

Forskerne ved Massachusetts Institute of Technology har nemlig utviklet en produksjonsteknikk som kan produsere florlette solceller som kan monteres på alt fra båtseil til presenninger.

Resultatene har de offentliggjort i en vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Small Methods. Artikkelen er fortsatt ikke fagfellevurdert – altså vurdert av upartiske eksperter på området.

Se hvordan forskerne produserer de ultralette solcellene i denne videoen:

Video

Lagd av elektronisk blekk

Solcellene er lagd av nanomaterialer i form av en slags elektronisk blekk.

De ultralette solcellepanelene kan limes fast på et tynt, slitesterkt stykke stoff som kan settes på all verdens overflater – og den teknologien gjør det ifølge forskerne mulig å skalere opp produksjonen av de ultralette solcellepanelene.

Solcellene, som er tynnere enn et menneskehår, har en hundredel av vekten til konvensjonelle solpaneler og genererer hele 18 ganger mer strøm per kilo.

Fordi de er så tynne og lette, kan solcellene lamineres på alle slags overflater, forteller forskerne.

De kan for eksempel integreres i seil og levere strøm til båter på havet, de kan limes på telt og presenninger til bruk i katastrofeområder – eller man kan sette dem på vingene til droner for å forlenge flytiden.

En utfordring som forskerne må løse før solpanelene kan masseproduseres, er å beskytte dem mot oksygen og fuktighet slik at de ikke ødelegges.

Flow-batteriet

Sol-flow-batteriet integrerer en solcelle med kjemikalier som kan lagre strømmen.

© Wenjie Li et al. / University of Wisconsin-Madison

Les også:

Vanlige solceller blir beskyttet av glass, men noe slikt ville gjort de løvtynne solcellene mye mindre bøyelige, og forskerne jobber derfor med en alternativ måte å beskytte dem på.

Forskningen er delvis finansiert av USAs nasjonale vitenskapsfond og Canadas forskningsråd for vitenskap og teknologi.