I 2022 dro 24 forskere fra New Zealand til Antarktis for å undersøke havstrømmer, smeltevann og klimaendringer. Her kan du oppleve ekspedisjonen i bilder.

1 Forskere fraktes til isbrem
Forskerne fra New Zealand er på vei til den såkalte Ross-isbremmen i Antarktis, en flytende ismasse på størrelse med Frankrike. På veien etterfyller flyet drivstoff som er utplassert av transportteamet som frakter tungt utstyr over land.

2 Telt smelter snøen
Hver av de 24 forskerne overnatter i eget telt. For å holde varmen sover de på termomadrasser. Teltene blir relativt varme, særlig i sommermånedene, og synker derfor sakte lenger og lenger ned i snøen.

3 Varmt vann borer seg ned til havet
Forskerne bruker et såkalt varmtvannsbor for å komme ned gjennom isen. Boret smelter hull ved hjelp av vann på om lag 90 °C. Det krever stor presisjon siden utstyret alltid truer med å fryse fast og sette en stopper for hele ekspedisjonen.

4 Sensorer henter data fra havet
Etter at forskerne har smeltet hull gjennom isen, senker de vitenskapelig utstyr ned i vannet under isen – blant annet lydsensorer som måler havstrømmer, og boreutstyr som kan hente prøver opp fra havbunnen.

5 Uventet liv dukker opp i dypet
Et kamera senkes 350 meter ned i havet under isbremmen, og plutselig fylles bildet av myldrende krepsdyr. Forskerne er forundret over at liv kan eksistere i det kalde vannet langt fra sollyset, og funnet skaper overskrifter over hele verden.

6 3D-bilder viser isens oppbygning
Radarenheter i kasser blir jevnlig trukket sakte over isen bak en snøscooter. Målingene gjør forskerne i stand til å avbilde islagene i tre dimensjoner, noe som hjelper dem med å kartlegge klimaendringenes konsekvenser på Antarktis.
7 Fraktfly flyr forskere hjem
Et fly av typen C130, bedre kjent som Hercules, transporterer forskerne tilbake til New Zealand. Passasjerseter kan installeres langs sidene i flyets lasterom, men det er ikke bygd for passasjerkomfort og rister ganske mye.