Fiskeri slipper ut 25 prosent mer C02 enn hittil antatt, konkluderer forskere fra blant annet University of California og Université de Montpellier i en ny studie.
Den CO2-en fiskene slipper ut etter at de har havnet på kroken, må nemlig også regnes med.
Karbon fanges på havets bunn
Få langt har fiskeindustrien fokusert på klimaavtrykket fra fiskebåtenes brenselforbruk. Ifølge forskerne er en oversett del av fiskeriets forurensning imidlertid at fisk inneholder karbon, akkurat som alle andre levende vesener.
Store fisker som tunfisk, hai og sverdfisk består for eksempel av opptil 15 prosent karbon. Når fiskene trekkes opp av havet og med tiden blir brutt ned – for eksempel når de råtner eller blir spist – vil karbonet til syvende og sist gå i forbindelse med oksygen og dermed bli frigitt som CO2 til atmosfæren.
Normalt synker fiskene ellers til bunns når de dør. Her vil fiskene – sammen med karbonet – bli begravet i de underlagene av organiske og mineralske partikler som ligger på havbunnen. Karbonet fra de døde fiskene blir dermed fanget ikke nå atmosfæren som CO2. Først hvis karbonet graves opp, vil den potensielt kunne slippe unna havbunnen.
Fiskene fungerer naturlig som såkalte 'blå karbonlagre', altså depoter for CO2 i havet.
Fisk gir utslipp som 4,5 millioner biler
Forskernes nye fokus på fiskenes blå karboneffekt åpner for en helt ny forståelse av fiskeriets klimaavtrykk. Hvis CO2-utslipp fra fiskene regnes med, har havfiske sluppet ut minst 730 millioner tonn CO2 i atmosfæren siden 1950. Og bare i 2014 slapp ut havfiske for eksempel den samme mengden CO2 som de årlige utslippene fra 4,5 millioner biler.