Copernicus
Satellit-billeder fra Copernicus-programmet

Den verste tørken på 500 år er synlig fra verdensrommet

Satellittbilder avslører hvordan sommerens varme har endret store deler av Europa på kort tid.

Fra frodig grønt til svidd brunt. Sommerens ekstreme varme har satt sitt knusktørre avtrykk på store deler av Europa og lagt press på både drikkevann, jordbruk og energiproduksjon.

Og nå avslører nye satellittbilder hvordan det som utropes til å være den verste tørken på kontinentet siden middelalderen, også kan ses flere hundre kilometer ute i verdensrommet.

I en video på Twitter viser det europeiske observasjonsprogrammet Copernicus hvordan Europa så ut i perioden fra 1. juli til 31. august 2021 sammenlignet med samme periode i år. Og bildemosaikken taler nesten sitt eget språk.

Farlige nivåer over store deler av Europa

Bildene er tatt av den såkalte Sentinel-2-satellitten og avslører hvordan vegetasjonen har fått enorme skader fra det østlige England og ned til det nordlige Frankrike.

Samtidig viser satellittdata at det bare er det nordlige Skandinavia og de østlige områdene av Europa har sluppet unna tørken.

Satellit-billeder fra Copernicus-programmet

Satellittbildene viser hvordan Europa så ut fra 1. juli til 31. august 2021 sammenlignet med samme periode i år. Legg merke til hvordan særlig det østlige England og det nordlige Frankrike har endret utseende.

© Copernicus

Denne konklusjonen er dessverre i tråd med en nyere rapport om sommerens tørke fra det såkalte European Drought Observatory.

Her konkluderer forskerne med at hele 47 prosent av Europa var under advarselstilstander i august med en stor mangel på jordfuktighet, mens 17 prosent var i den aller mest alarmerende kategorien, der vegetasjonen også rammes.