Arnolds skarpe irettesettelse av klimaskeptikerne

Actionstjernen og eksguvernøren deler ut tungt verbalt ris til klimaskeptikere og andre som ikke erkjenner global oppvarming

Arnold Schwarzenegger Speaking

Arnold Schwarzenegger er bekymret – alvorlig bekymret for miljøet. Og Arnold er rasende. Rasende over den fortsatte klimaskepsisen ikke minst i sitt nye hjemland, USA, der den alminnelige oppfatningen i brede lag av befolkningen fortsatt er at global oppvarming bare er et bedrag.

Terminator tar bladet fra munnen

Derfor har den tidligere guvernøren i California, og mange moderate republikaneres hemmelige drøm om en fremtidig amerikansk president, skrevet et åpent brev til verdens klimaskeptikere og fornektere av global oppvarming.

Her gir Arnold Schwarzenegger en av de hittil skarpeste og mest edruelige utfordringene til klimaskeptikernes verdensbilde: At verden ikke tar skade av den nåværende forurensningen, og at brenning av fossilt brennstoff ikke har noen negativ effekt.

Her er den i dag høyt respekterte politikerens formaning til verden:

Arnold: "Jeg gir pokker i om vi er enige om klimaforandringer"

Jeg ser spørsmålene deres.

Hver eneste gang jeg poster noe på min Facebook-side eller sender en Tweet-melding om mitt korstog for en fremtid med ren energi, ser jeg dem.

Der er alltid noen av dere som spør hvorfor vi skal bry oss om at temperaturen stiger, eller setter spørsmålstegn ved vitenskapen bak klimaforandringene.

La det være sagt at jeg hører hva dere sier. Selv de av dere som påstår at fornybar energi er en sammensvergelse. Selv dem som sier at forandringer i klimaet er et bedrag. Og selv de av dere som for det meste bruker ukvemsord. Jeg har hørt alle spørsmålene deres, og nå har jeg et spørsmål til dere.

La oss legge global oppvarming til side for en stund. Ja – la oss anta at dere har rett i at det bare er juks og bedrag.

Mitt spørsmål blir da – mener dere at det er akseptabelt at 7 millioner mennesker dør hvert år på grunn av forurensning? Det er flere enn alle mord, selvmord og dødsulykker i trafikken – til sammen.

Hver dag dør 19 000 mennesker av forurensning fra fossilt brennstoff. Er dere fornøyd med det dødstallet? Aksepterer dere at barn over hele verden er tvunget til å vokse opp med inhalatorer som en livsnødvendighet?

Mitt neste spørsmål er: Tror dere at kull og olje er fremtidens brennstoff?

Foruten at fossilt brennstoff ødelegger lungene våre, så er ALLE enige om at vi på et eller annet tidspunkt går tom for dem. Hva er planene deres da?

Personlig foretrekker jeg å ha en plan. Jeg vil ikke være den siste selgeren av karjoler som klorer seg fast lenge etter at bilene har tatt over. Jeg har ikke lyst til å være ham som investerte i Blockbuster da Netflix var dukket opp. Men det er nøyaktig det som vil skje med fossilt brennstoff.

Arnold Solar Panel

En fremtid med grønn energi er ganske enkelt en god investering, og alle som påstår noe annet, tar enten feil eller lyver.

Fornybar energi er fantastisk for økonomien, og dere behøver ikke engang å ta mitt ord for det. California har noen av de mest revolusjonerende miljølovene i USA, vi får 40 % av elektrisiteten vår fra fornybare løsninger, og vi er 40 % mer energieffektive enn resten av landet. Vi var blant de første til å gå over til en grønn energifremtid.

Og økonomien har ikke tatt skade. Faktisk vokser økonomien i California mer enn i USA sett under ett. Vi er førende innenfor produksjon, landbruk, turisme, underholdning, høyteknologi, bioteknologi og – selvfølgelige – grønn teknologi.

Nå har jeg et siste spørsmål, og det vil kreve litt fantasi:

Det er to dører. Bak den første døren er det et rom med en alminnelig bensindrevet bil. Bak den andre døren er det et helt identisk rom, men i dette rommet er det en elektrisk bil. Begge bilmotorene går for fullt.

Nå skal dere velge en dør, gå inn i rommet og lukke døren bak dere. Dere skal bli i rommet som dere velger, i en time. Dere kan ikke slå av motoren på kjøretøyet, og dere får ikke en gassmaske. Hvilken dør velger dere?

Jeg gjetter på at dere valgte dør nr. 2 med den elektriske bilen. Har jeg rett? Dør nr. en betyr den visse død, så det har jeg sikkert. Hvem vil da også frivillig puste inn disse utslippsgassene?

Det er valget verden står overfor akkurat nå.

For å bruke et av de ukvemsordene som dere ynder å bruke i kommentarfeltene, så gir jeg pokker i om dere tror på på klimaforandringer. Det er meg knekkende likegyldig om dere bekymrer dere over den stigende temperaturen eller isbreer som smelter. Faktisk spiller det ingen rolle om det er jeg eller dere som har rett i den vitenskapelige utlegningen.

Jeg håper bare at dere sammen med meg vil åpne dør nr. 2 inn til en smartere, renere, sunnere og mer lønnsom energifremtid.

Arnolds originale Facebook-innlegg