Antarktis smelter: Havisen skrumper inn til rekordlavt nivå

Antarktis har lenge stått imot den globale oppvarmingen, men nå vakler den frosne kjempen: Havisen utenfor kontinentet har skrumpet inn til det laveste nivået i moderne historie.

Pingvinene kan nå boltre seg på ca. 500 000 kvadratkilometer mindre havis ved Antarktis i forhold til samme tidspunkt i fjor. Og det er ny bunnrekord.

© Shutterstock

Det var ikke gode nyheter som tikket inn fra NASAs overvåkningssatellitter denne måneden: Havisen rundt Antarktis har i de første månedene av 2017 svunnet inn til det laveste nivået siden målingene begynte i 1979.

  1. februar var det bare 2,2 millioner kvadratkilometer havis igjen ved Antarktis – mot f.eks. 2,7 millioner kvadratkilometer i fjor på samme tid.

Havisen ved Antarktis er i de første månedene av 2017 (turkis graf) mindre enn selv i det hittil verste lavrekordåret 1997 (grønn graf). Median-nivået for havis mellom 1981–2010 ses i den grå grafen. Kilde: NSIDC (USAs polarsenter).

Antarktis har blitt ustabil

Smeltingen bekymrer ekspertene, som lenge har visst at havisen ved Arktis smelter dramatisk, men som har klynget seg til ikke entydige data fra polarkjempen helt i sør.

Her har det vært uregelmessige svingninger i smelting og tilfrysing opp gjennom årene, men noen år – som 2012 – har faktisk vært ganske.

Men nå er det slutt på de gode nyhetene.

”[De nye tallen] er tegn på at Antarktis har blitt ustabil som følge av høyere temperaturer,” sier meteorolog og klimaekspert Jesper Theilgaard til Ritzau.

Dominoeffekt truer ismassene – og planeten

Konsekvensene er til å ta og føle på.

Store isfjell risikerer å løsrive seg fra de havisen utenfor Antarktis – det skjer faktisk nå – og det kan i verste fall bety at gigantiske havisområder kollapser og forsvinner helt.

En isfjell på størrelse med Bali er i øyeblikket i ferd med å brekke fra havisen utenfor Vest-Antarktis.

© NASA

Det vil få havtemperaturen til å stige fordi vann opptar mer varme enn is, samtidig med at den antarktiske bre- og innlandsisen vil miste det isolerende laget som havisen utgjør.

Dén kombinasjonen kan bli katastrofal, for hvis isen på land først begynner å smelte, vil vannstanden i verdenshavene ikke bare stige markant – varmetapet til atmosfæren vil også øke i takt med at den isolerende isen forsvinner.