80 000 rein har sultet ihjel på grunn av klimaendringer

Høyere temperaturer har medført at over 80 000 rein har sultet ihjel nordvest i Sibir. Forskerne frykter nå at enda flere mister livet i månedene som kommer.

Reindeer top

Uvanlige værmønster rundt Jamalhalvøya nordvest i Sibir har betydd at over 80 000 rein har sultet ihjel i løpet av de siste 10 årene.

Det svarer til hele 22 prosent av den samlede reinpopulasjoneb i det øde området. Og nå frykter forskerne at reinflokkene går enda en livafarlig vinter imøte.

Varme temperaturer i november

Årsaken til massedøden skal ifølge forskerne finnes i værforholdene, som hindrer reinen i å få tilgang til mat.

Populasjonen ble særlig hardt rammet i årene 2006 og 2013.

Da opplevde området uvanlig varme tidlig i november, og det førte til kraftige regnskyll som senere forvandlet seg til et hardt islag.

>>Bli med på en unik ekspedisjon til storslåtte Svalbard, der både midnattssolen og isbjørnen stortrives.

Is blokkerer for maten

Det betød at reinen ikke kunne grave med snuten etter mat på flere måneder, forklarer forskningsleder Bruce Forbes ved universitetet i Lapland i Finland.

”De voksne hannene kan normalt bryte seg gjennom is på opptil to centimeter. Men både i 2006 og 2013 var islaget langt over 10 centimeter tykt,” forklarer han.

Og nå frykter han og kollegene at det også vil dø en rekke rein i området den kommende vinteren.

I september måned målte forskere den laveste mengden av havis som noen gang er registrert i arktiske strøk. Og det kan være tegn på at temperaturen og fuktigheten vil nå uante høyder.

>>Gi et magasinabonnement til en du er glad i. Gaven som kommer igjen og igjen.