Shutterstock

2021 blir kaldere – men er fortsatt altfor varm

Vejrfænomenet La Niña vil gøre varmen i 2021 mindre ekstrem. Forskerne frygter dog stadig de stigende temperaturer.

Storbritannias nasjonale værtjeneste Met Office spår at 2021 blir kaldere enn de foregående årene.

Ifølge meteorologenes beregninger vil gjennomsnittstemperaturen i år være 1,03 grader varmere enn i den førindustrielle perioden mellom 1850–1900. Til sammenligning var fjorårets vær 1,11 grader varmere, mens rekordåret 2016 var hele 1,15 grader varmere.

På tross av temperaturfallet vil 2021 fortsatt bli et av de seks varmeste årene som noensinne er målt, ifølge Met Office.

«Pikebarnet» gir kulde

Den kaldere prognosen for 2021 skyldes værfenomenet La Niña.

La Niña – spansk for «pikebarnet» – er et tilbakevendende fenomen som sammen med motstykket El Niño – «guttebarnet» – påvirker det globale klimaet.

🎬 Se hvordan La Niña oppstår:

Utenfor kysten av Sør-Amerika, ved ekvator, driver et vindsystem kjent som passatvindene normalt varmt overflatevann mot Australia og New Zealand i vest. Når vannet flytter seg, stiger kaldere bunnvann opp ved Sør-Amerikas vestkyst og kjøler ned kystområdene, mens det varmere vannet i øst gir mer regn. Regnet får store luftmasser til å stige til værs, noe som er med på å holde i gang passatvindene i en evig syklus.

Under La Niña – som finner sted omtrent hvert tredje til femte år – blir effekten imidlertid forsterket. Kraftigere passatvinder enn normalt skyver enda større mengder varmt vann fra øst mot vest.

Det får enda mer kaldt bunnvann til å stige opp i det østlige Stillehavet, utenfor kysten av både Sør- og Mellom-Amerika. Havets overflatetemperatur blir lavere, noe som resulterer i kaldere vær og mindre nedbør i både Sør-Amerika, Mexico og amerikanske stater som California, New Mexico, Arizona og Texas.

Ettersom La Niña dermed har en markant innflytelse på klimaet i store deler av stillehavsområdet, kan endringene i de lokale temperaturene også måles i den den globale gjennomsnittstemperaturen.

La Niña kan ikke matche klimaendringer

Selv om La Niña resulterer i lavere gjennomsnittstemperaturer globalt, kan ikke fenomenet, ifølge Met Office, måle seg med den fortsatte globale oppvarmingen.

Sammenlignet med tidligere La Niña-år, som 2011 og 2000, tegner 2021 seg til å bli markant varmere på grunn av klimaendringene.

Ifølge forskerne viser utviklingen med all tydelighet at den globale oppvarmingen må tas ekstremt alvorlig.