10 millioner pumper skal redde havisen i Arktis
I forsøket på å sikre havisen i Arktis foreslår forskere å fryse Nordishavet ved å pumpe sjøvann opp til overflaten og spre det utover isen.

Havisen i Arktis blir tynnere og tynnere. Nå har forskere fått en idé til hvordan vi kan redde havisen.
Ti millioner vinddrevne pumper skal suge havvann opp til overflaten og sprøyte det ut over isen i Arktis.
Her vil den bitende vinterkulda med 35–40 minusgrader lynfryse vannet og gjøre den svinnende isen tykkere.
Klimaforskere advarer om at havisen på grunn av den globale oppvarmingen kan ha forsvunnet fra Arktis allerede sommeren 2030, og de dystre utsiktene har fått en gruppe forskere fra Arizona State University i USA til å foreslå den spektakulære redningsplanen.
Prosjektet koster 3500 milliarder kroner
Ifølge forskernes beregninger vil forslaget gjøre isen en hel meter tykkere i løpet av en enkelt vinter – havisen i Arktis er for tiden omkring to–tre meter tykk.
Det vil forhindre at havisen skrumper til nye bunnrekorder hver sommer. Tvert imot vil isen gjenskapes, slik at den når samme utbredelse som for 15 år siden, noe som vil bremse den globale oppvarmingen.
Veien til realisering av ideen er imidlertid svært lang. Prosjektet anslås å koste et sted rundt 3500 milliarder kroner, og de flytende ismaskinene finnes fortsatt bare på tegnebrettet.
###
Vindmølle skaper strøm til pumpen
Vinden blåser stort sett hele tiden i Arktis med en gjennomsnittshastighet på 6,4 meter i sekundet. Vinden holder pumpen i gang.