Amatørmeteorologens sjekkliste

I denne utgaven av Nerdens sjekkliste tar vi for oss vind og vær. Vi har blant annet funnet en lyndetektor, en kandidat til markedets beste værapp … og et 400 år gammelt termometer!

Kvinde i vind og vejr gadgets
© Shutterstock & Ambient Weather

Lynraskt overblikk over nedslag

Uansett om du vil oppsøke eller unngå lyn, er den bærbare lyndetektoren AcuRite 02020 nyttig.

Ved hjelp av en elektromagnetisk sensor fanger detektoren opp endringer i atmosfærens elektriske felt forårsaket av lynaktivitet. Den kan registrere lyn innen en radius på fire mil og angi avstanden til lynnedslaget.

Lyndetektor
© Acurite

Flytende kuler viser temperaturen

Alle værnerder bør ha et Galileo-termometer – oppkalt etter den italienske fysikeren Galileo Galilei.

Termometeret fra Nauticalia fungerer ved at flytende kuler i et forseglet glassrør angir temperaturen. Kulene har ulik tetthet og beveger seg opp og ned i røret når temperaturen endrer seg.

Galileo-termometer
© Nauticalia

Hold oversikten med tre værstasjoner

Netatmo, vejrstation
© Netatmo

Den stilrene ...

Netatmo har skapt seg et navn med en stilsikkert utformet og svært driftssikker værstasjon. Systemet er bygd opp av moduler med blant annet regnmåler, anemometer (vindmåler) samt termometre som kan plasseres ute og inne. Alle målinger vises i en app, der du også kan se værdata fra andre Netatmo-brukere.

Vejrstation for børn
© Green Science

... den barnslige ...

Weather Science har mange funksjoner for barn og barnslige sjeler: Du kan blant annet holde øye med værforandringer, lage din egen sky, eksperimentere med statisk elektrisitet og observere drivhuseffekten. Når du er ferdig med å utforske værstasjonen, kan du gjenbruke flasken og lage ditt eget minidrivhus.

Ambient, vejrstation
© Ambient Weather

... den praktiske

Ambient Weathers WS-2902 er en god kandidat for en driftssikker alt i ett-værstasjon med tilhørende LCD-skjerm. I tillegg til temperatur og regnmengde holder den orden på vindretning og -hastighet, atmosfærisk trykk og UV-stråling.

Hold orden på vindavkjølingen

Minusgradene biter som kjent mer hvis det blåser – uttrykt i den såkalte vindavkjølingsfaktoren. Hvis temperaturen for eksempel viser –2 °C mens vindstyrken er på 14 m/s, vil kroppen din oppleve temperaturen som –11 °C.

Med Kestrel 2000 Weather Meter får du ikke bare en nøyaktig avlesning av vindhastigheten, men også den tilhørende vindavkjølingsfaktoren.

Vindmåler
© Kestrel

App gir beskjed når kysten er klar

Det finnes mange gode værapper, for eksempel framheves The Weather Channel og den norske YR som pålitelige av blant andre fritidsfolk og seilere.

Weather Underground-appen får blant annet ros for et velfungerende stormvarsel og gode radarkart. Appens smarteste funksjon er imidlertid en persontilpasset tjeneste: Du kan taste inn de værparametrene (temperatur, vind, luftfuktighet med mer) som du synes er ideelle, for eksempel for en tur på stranden eller stjernekikking, og så vil appen gi deg varsler når de ønskede forholdene er til stede.

Denne delen av tjenesten krever imidlertid et abonnement.

Vejrapp
© Weather Underground