Shutterstock
T-celler angriber peptid fra kræftceller

Visse vitamintilskudd har trolig skadelig virkning ved kreft

Stoff som brukes i kosttilskudd, kan ha en bakside når det gjelder kreftsvulster, ifølge en overraskende studie fra Sverige.

Akkurat som kroppens organer trenger kreftsvulster tilførsel av oksygen og næringsstoffer fra blodet for å vokse og spre seg til andre deler av kroppen.

Derfor danner svulstene et forgrenet nettverk av små blodårer rundt seg, som hele tiden sender nye forsterkninger til de muterte og overaktive kreftcellene.

Nå har forskere fra Karolinska Institutet i Sverige gjort en overraskende oppdagelse som viser at visse kosttilskudd ser ut til å skape flere blodårer og dermed hjelpe kreften til å vokse i noen tilfeller.

Forskerteamet har tidligere gjennomført studier som viser at antioksidanter, som C- og E-vitamin, kan øke både veksten og spredningen av lungekreft ved å stabilisere et protein som kalles BACH1.

Proteinet aktiveres når mengden av bestemte oksygenforbindelser, såkalte frie radikaler, reduseres – og forskerne mener at dette skjer når antioksidanter binder seg til de frie radikalene og dermed nøytraliserer dem.

Nå har forskerne oppdaget at aktiveringen av BACH1 også ser ut til å øke dannelsen av nye blodkar fra de eksisterende rundt svulstene.

Error in rendering text item widget:

       «De nye blodårene kan gi næring til svulstene og bidra til at de vokser og sprer seg», sier Martin Bergö, professor ved institutt for biovitenskap og ernæring ved Karolinska Institutet [i en pressemelding](https://news.ki.se/antioxidants-stimulate-blood-flow-in-tumours {"target":"_blank”}). 

### Antioksidanter bekjemper skadelige stoffer

Antioksidanter har i mange år blitt fremhevet som veldig sunne – med god grunn. 

Tanken har vært at antioksidanter, ved å binde seg til de reaktive frie radikalene som dannes i stoffskiftet, nøytraliserer oksygenforbindelsene før de skader arvestoffet vårt og for eksempel øker risikoen for kreft. 
     

Derfor finnes det også antioksidanter i mange av kosttilskuddene på markedet. Og vi bør heller ikke unngå dem, mener de svenske forskerne.

«Det er ingen grunn til å frykte antioksidanter i vanlig mat, men de fleste trenger ikke ekstra mye av dem», sier Martin Bergö.

«Det kan faktisk være skadelig for kreftpasienter og folk med økt risiko for kreft», legger han til.

Studien er publisert i det vitenskapelige tidsskriftet The Journal of Clinical Investigation.