Viktig aminosyre kan være nøkkelen til et lengre liv

Et molekyl som allerede finnes naturlig i kroppen vår og i visse matvarer, forlenger levealderen hos mus og gjør aper sunnere. Nå oppfordrer forskere til tester på mennesker.

I takt med at vi eldes, skjer det blant annet en opphopning av celler som er ute av stand til å dele seg. Nå håper forskere at deler av prosessen kan bremses ved hjelp av en spesiell aminosyre.

Vi eldes alle sammen – det er en uunngåelig del av livet.

Allerede fra du er omkring 18 år gammel, strever produksjonen av nye celler i kroppen mer og mer med å holde følge, noe som betyr at organene dine sakte svekkes.

Derfor jobber forskere over hele verden for å hjelpe kroppen i kappløpet med tiden slik at vi kan fortsette å være sunne og friske lenger og kanskje til og med leve lenger.

Nå har forskere ved blant annet Harry Perkins-instituttet og Columbia-universitetet, begge i USA, kanskje gjort en viktig oppdagelse.

I en studie utgitt i Science beskriver de hvordan tilførselen av en bestemt aminosyre, som allerede finnes naturlig i kroppen vår og i visse matvarer, kan forsinke aldringen hos mus, aper og ormer og til og med forlenge levealderen hos middelaldrende mus med opp mot tolv prosent.

Aminosyren med navnet taurin kom først i søkelyset hos forskningsleder Vijay Yadav ved Columbia-universitetet da han gjennomførte en studie om beinskjørhet som avslørte aminosyrens rolle for å bygge opp skjelettet.

Det fikk forskergruppen til å lure på om nivået av taurin i blodet kunne ha en effekt på helse og levealder.

Teamet målte derfor først mengden taurin i blodet på mennesker, mus og aper og oppdaget at nivået av aminosyren faller betraktelig i takt med at vi eldes.

Forskerne kunne for eksempel se hvordan nivået av taurin for et 60 år gammelt menneske bare var en tredjedel av nivået til et fem år gammelt barn.

Derfor begynte de på et eksperiment der de samlet omkring 250 mus som var omkring 14 måneder gamle, noe som svarer til om lag 45 år i menneskealder.

© Claus Lunau

Teori 1: Cellene har klippekort

Hver dag ga de halvparten av musene en dose taurin eller en kontrolloppløsning.

Ved eksperimentets slutt hadde aminosyren forlenget levealderen med tolv prosent hos hunnmusene og 10 prosent hos hannmusene, noe som svarer til mellom tre og fire måneders ekstra levealder for musene og mellom sju og åtte år for mennesker.

Musenes generelle helse også ut til å være markant forbedret. I toårsalderen var mus som hadde fått tilført taurin i et år, sunnere på nærmest alle fronter enn sine ubehandlede artsfeller.

Mus så yngre ut

Aminosyren så ut til å bremse aldersrelatert vektøkning hos hunnmusene samtidig med at det økte skjelettmassen og energinivået og forbedret muskelutholdenheten og styrken.

Forskerne kunne også se tegn til at tilførselen av molekylet reduserte depressiv og engstelig atferd blant gnagerne samtidig med at det reduserte insulinresistensen og ga dem et yngre utseende.

Resultatene var nesten de samme da forskerne senere ga middelaldrende rhesus-aper et taurin-tilskudd gjennom seks måneder.

© Claus Lunau

Teori 2: Cellene rammes av giftstoffer

Tilskuddet forhindret også vektøkning samtidig med at det forbedret apenes skjelettstyrke og immunforsvar.

Enkelte eksperimenter antyder at tilførselen av aminosyren kanskje også har potensial i forhold til aldring hos mennesker. Men forskerne er ikke sikre.

Det kan bare avgjøres av et såkalt randomisert kontrollert klinisk forsøk. Men ifølge forskerne som står bak den nye studien, bør aminosyren være ett av stoffene som bør testes.

«Det kan være en lovende strategi å gjenopprette taurin-mengden til et ungdommelig nivå», sier Vijay Yadav i en pressemelding.

Taurin finnes naturlig i kroppen og spiller en avgjørende rolle i forhold til cellenes utvikling, men også i mat fra havet, spesielt skalldyr, og såkalt mørkt kjøtt fra fjærkre.