Tatoveringer styrker helsen

Tatoveringer er styrketrening for kroppen. Jo flere du får, jo sterkere blir immunforsvaret, viser et nytt forskningsprosjekt.

Tatoveringer

Har du alltid drømt om å få tatovert en stor drage på ryggen? Bare gjør det. Eller enda bedre: Ta en på armen og beinet også.

Et forskningsprosjekt fra University of Alabama har vist at tatoveringer styrker immunforsvaret. Men det krever at du får mer enn én.

Ifølge Science Alert fungerer styrkingen av immunforsvaret på samme måte som trening styrker musklene.

Tatoveringer er som ømme muskler

Den første gangen du går på treningssenteret, får du vondt i musklene dagen etterpå, og du føler deg svak. Men på sikt blir du sterkere hvis du fortsetter å trene. Kroppen reagerer på samme måte på blekket som blir sprøytet inn i huden – immunforsvaret må jobbe hardere, men på sikt blir det sterkere.

Forskerne fulgte personer som skulle tatoveres. De målte mengdene av immunoglobulin A i testpersonene. Det er et stoff som beskytter organismen. De målte også mengden kortisol, som blant annet blir skilt ut når kroppen går i forsvarsposisjon.

Målingene viste et stort fall i mengden immunoglobulin A hos personer som ble tatovert for første gang, mens kortisolnivået steg. Altså ble kroppens forsvarsmekanismer aktivert, og overtok kampen mot det fremmede blekket fra det klassiske immunforsvaret.

Hos personer som hadde tatoveringer fra før, var både fall og stigning betydelig mindre – altså sto det klassiske immunforsvaret for en større del av prosessen.

Tatoveringer presser kroppen

Ifølge en av forskerne som står bak studien, skyldes forskjellene at kroppen tilpasser seg den påvirkningen den blir utsatt for. Men etter kort tid vender den tilbake til det normale.

Men hvis påvirkningen blir fornyet igjen og igjen, finner kroppens immunsystem et høyere "grunnivå". Og det er grunnen til at immunforsvaret blir styrket av flere tatoveringer, men ikke av bare én.