Tannleger: Disse matvarene gir mest hull i tennene

Kake og godteri hører ikke hjemme i matpakken eller tursekken, men ifølge den danske tannlegeforeningen er det ikke det eneste som gir barn hull i tennene.

Madpakke

Ikke alt som er godt, er like usunt. Og med tanke på at de fleste barn har om lag to hundre skoledager i året, spiller innholdet i matpakken en avgjørende rolle for om de får hull i tennene eller ikke.

© Shutterstock

De fleste vet at grovt brød og massevis av grønnsaker er sunnere enn hvitt brød og søtsaker.

En matpakke skal inneholde vitaminer, mineraler og fibre – og et minimum av sukker.

Dermed har ikke kjeks, kake, brus og saft noen plass i den sunne matpakken, og kanskje heller ikke yoghurt med sukker.

Men hva kan man legge i matboksen når man vil overraske de små med noe godt?

Sukker er den store synderen

Uansett hvordan man snur og vender på det, er sukker den store skurken når det handler om hull i tennene.

«Alle sukkerarter kan gi hull i tennene, men noen er verre for tennene enn andre. Det gjelder blant annet hvitt sukker og rørsukker, som gir plakk på tennene som kan utvikle seg til hull», uttaler Susanne Kleist, leder for den danske tannlegeforeningen, i en artikkel på foreningens hjemmeside.

Bakterier på tennene våre lever nemlig av sukker, som de gjør om til syre. Og det er denne syren som trenger inn i emaljen og deretter inn i selve tannbeinet.

Kindtand med syreskader

På bildet ser vi en jeksel med syreskader i et tidlig stadium. Skadene kan blant annet ses på de små, gulaktige fordypningene på tyggeflatene. Oppdager du fordypninger av denne typen, bør du umiddelbart kontakte tannlege.

© Tandlægeforeningen

Når tannens overflate begynner å smuldre opp, oppstår det hull i tannen, som også kalles karies.

«Det gjelder å ha så lite bakterier som mulig på tennene. Kan man holde dem på avstand, kan man også holde kariesaktiviteten nede», sier tannlege Stine Brems Mørcholdt i den danske tannlegeforeningen til Illustrert Vitenskap.

Tørket frukt

Har du for vane å snike en håndfull rosiner eller en myslikubbe ned i matboksen, så bør du kanskje revurdere den praksisen.

«Druer inneholder veldig mye sukker, og det gjør også rosiner. Forskjellen er bare at rosiner er tørket, og dermed mye mindre, noe som betyr at man gjerne spiser mange flere rosiner enn druer. Og så klistrer de seg mer til tennene», sier Stine Brems Mørcholdt.

Men det er ikke bare rosiner og myslikubber som er klistrete, inneholder store mengder sukker og kan være vanskelige for tannbørsten å få bukt med.

«Ting som fiken, tørket aprikos og tranebær klistrer seg også til tennene, noe som betyr at sukkeret sitter på tennene lenge», legger Mørcholdt til.

Faktisk inneholder en pose tørkede tranebær 14 sukkerbiter, ifølge den danske tannlegeforeningen. Og ettersom det bare er det sukkeret som er tilsatt, og ikke selve fruktsukkeret, så er det reelle sukkerinnholdet ofte mye høyere.

Vi må ikke kutte ut alt sukker, påpeker den danske tannlegeforeningen.

Det handler derimot om å begrense inntaket og sørge for at matpakken ikke inneholder disse «skjulte» sukkerbombene.

«Når det gjelder matpakken, så dreier det seg om å følge de vanlige kostholdsrådene slik at barna spiser grovt, grønt og variert», sier Mørcholdt.

«Den beste måten å forebygge på hull i tennene på, er å begrense sukkerinntaket og holde god munnhygiene ved å pusse tennene med fluortannkrem.