Supervaksine gir full immunitet med én isprøye

En ny vaksineteknologi har store perspektiver for barnehelsen i u-land, der det er omstendelig å møte opp på en klinikk for å få vaksiner.

© Shutterstock

En ny vaksineteknologi kan bety store framskritt i utviklingsland.

Vaksinen gjør det mulig å gi flere vaksiner med bare en enkelt sprøyte. Og det er en stor fordel i u-land fordi barna der ofte må rejse over store avstander når de skal få en vaksine, hvis de i det hele tatt har tilgang til den.

Og for noen vaksiner – som f.eks. vaksinen mot HPV – er det nettopp nødvendig å bli vaksinert flere ganger for å oppnå immunitet mot sykdommen.

Flere vaksiner i én sprøyte

Perspektivet for vaksineteknologien er stor, for i praksis vil det kunne bety at et barn kan få hele vaksinen mot polio, hjernehinnebetennelse og lungebetennelse med bare én sprøyte.

Forskerne har funnet opp en metode der de kan bygge små bionedbrytbare beholdere som oppbevare medisin. Alt etter hvilket stoff forskerne bygger beholderne av, kan de styre når medisinen eller vaksinen frigis i kroppen.

Frigis etter 41 dager

På den måten kan en vaksine være fylt med små beholdere – som måler bare 400 mikrometer i lengden – som først frigir medisinen etter f.eks. sju eller 41 dager.

Forskerne har allerede testet metoden på mus, der de med suksess har kunnet få vaksinedosene til å bli utløst ni, 20 og 41 dager etter at de hadde blitt sprøytet inn i musene.