Shutterstock

Studie: Kunstig søtstoff kan øke risiko for hjerneslag og blodpropp

Det populære søtstoffet blir brukt i en lang rekke lettprodukter. Bransjefolk avviser at det kan være farlig.

Hvis du vil holde en sunn vekt, bør du skjære ned på sukkerinntaket.

Slik lyder et vanlig råd.

For mange betyr det å erstatte de sukkerholdige mat- og drikkevarene med lettprodukter med søtstoffer i stedet for det naturlige sukkeret.

Men nå tyder forskning på at det kan være en dårlig idé.

I hvert fall hvis man inntar det populære søtemiddelet erytritol.

Det viser resultatene av en studie som er publisert i Nature Medicine.

Dobbelt så høy risiko

I studien studerte den internasjonale forskergruppen to tidligere studier, en av om lag 2100 personer i USA og en av om lag 830 personer i Europa.

Personene hadde det til felles at de hadde økt risiko for hjerteproblemer og hjerneslag på grunn av faktorer som overvekt og diabetes.

Forskerne kunne se at den fjerdedelen som hadde de høyeste nivåene av erytriol, hadde en mye høyere risiko for hjerteinfarkt og hjerneslag enn fjerdedelen med de laveste nivåene.

Målt over en periode på tre år hadde gruppen med de høyeste nivåene om lag dobbelt så høy risiko, etter at tallene hadde blitt justert for forskjeller i vekt og helse.

Forskerne undersøkte deretter søtstoffets virkninger på blodet.

Hva er erytritol?

For det første kunne de se en sterk sammenheng mellom inntak av mat- eller drikkevarer med erytritol – og nivået av erytritol i blodet senere.

Åtte personer uten spesiell risiko for hjerte-kar-sykdom ble undersøkt ved at de inntok mat med 30 gram erytritol, for eksempel kunne det være å spise en halv liter is med lavt karbohydratinnhold.

Som konsekvens steg nivået av søtstoffet målt i blodet fra om lag 4 mikromol (det målet man bruker for konsentrasjonen, red.) til omkring 6000 mikromol og fortsatte å være høyt i flere timer.

For det andre viste studiene at erytritol førte til mer blodpropp hos mus, og de kunne se at risikoen ble høyere da de tilsatte søtstoffet til prøver med menneskeblod.

Overfor New Scientist avviser talsperson for den britiske diabetesforeningen, Duane Mellor likevel at inntak av søtstoffet er farlig.

Han mener at de aller fleste aldri vil innta nok erytritol til at nivået i blodet blir faretruende høyt, noe forskernes studie baserer seg på.

Også direktøren i den amerikanske bransjeorganisasjonen for produsenter av kunstige søtstoffer, Robert Rankin, avviser at søtstoffet kan være skadelig. Han sier ifølge People til CNN at «resultatene av denne studien er i strid med tiår med forskning som viser at kalorireduserte søtstoffer som erytritol er trygge.»