Shutterstock

Stor studie: Poteter er sunt – hvis du spiser dem på riktig måte

Et team av forskere mener å ha funnet forklaringen bak den utskjelte grønnsakens dårlige rykte.

Spekket med karbohydrater og stivelse, uten smak og mange ganger enten melen, ukokt eller knallhard – avhengig av tilberedningen.

Mye kan man klandre den for, den utskjelte poteten.

Men ifølge en ny studie er potetens dårlige rykte kanskje ikke berettiget i det hele tatt.

I hvert fall ikke når det gjelder negative effekter på helsen.

Rotgrønnsaken har blitt beskyldt for litt av hvert.

Dels har poteten blitt avvist av en lang rekke karbohydratfattige dietter. Og dels har forskere mistenkt den for å ha en skadelig påvirkning på helsen vår, for eksempel ved å øke risikoen for diabetes type-2.

Men det ser ikke ut til å stemme, viser en studie som er publisert i Diabetes Care, fra et team danske og australske forskere.

Poteten er en av verdens vanligste matplanter.

© Shutterstock

Kjenn din potet

Potetstappe, pommes frites eller chips?

Ifølge forskerne er problemet hvordan poteten blir tilbredt – og hva mans spiser sammen med dem.

Studien tar utgangspunkt i et stort dansk datasett der mer enn 54 000 personer har rapportert kostholdet sitt.

Her framgår det at de som spiste flest grønnsaker, hadde 21 prosent lavere risiko for type 2-diabetes sammenlignet med gruppen som spiste minst grønnsaker.

Ifølge forskerne hadde inntaket av poteter verken positiv eller negativ effekt på risikoen for type-2 diabetes.

Vi spiser poteter tilberedt på mange ulike måter; i studien vår kunne vi skille mellom de ulike tilberedningsmetodene», sier Pratik Pokharel, som er en av forskerne som står bak studien.

«Når vi skilte mellom kokte poteter fra potetstappe, pommes frites eller chips, var ikke kokte poteter lenger forbundet med en høyere risiko for diabetes: De hadde en null-effekt.»

© Shutterstock

Les også:

Studien viste samtidig at de som spiste mest poteter, ofte også spiste mer smør og rødt kjøtt og drakk mer sukkerholdig brus enn andre.

Alt sammen matvarer som er kjent for å øke risikoen for type 2-diabetes.

«Når man tar høyde for dette, er ikke kokte potetene lenger forbundet med diabetes. Det er det bare pommes frites og potetstappe som er, sistnevnte sannsynligvis fordi det vanligvis er laget med smør, fløte og lignende», sier Pokharel.