Forskningsprosjektet oppsummerer resultatene av i alt 124 vitenskapelige studier og inkluderer over 50 000 personer.
Og den store gjennomgangen viser at de som gikk ned i vekt som resultat av en intensiv slankekur, var mindre utsatt for både hjerte-kar-sykdommer og type 2-diabetes sammenlignet med dem som enten ikke gikk ned i vekt eller gjennomgikk en slankekur med lavere intensitet.
De som gikk ned i vekt, fikk lavere blodtrykk, kolesterolnivåer og A1C-nivåer, som er et mål som brukes til overvåking av diabetes.
Ifølge forskerne fortsatte den lavere risikoen i minst fem år etter at slankekuren var avsluttet.
Effekt tross vektøkning
Et annet – og kanskje enda mer overraskende funn – var at gevinstene med å kvitte seg med noen kilo gjaldt for de deltakerne som la på seg en del av vekten igjen.
Et foreløpig resultat viser nemlig at den nedsatte risikoen for hjerte-kar-sykdommer og type 2-diabetes fortsatte å være lavere selv etter vektøkning.
Det er imidlertid «behov for flere studier for å bekrefte om den antatte gevinsten fortsetter», forteller medforfatter Susan A. Jebb fra University of Oxford.
I gjennomsnitt var deltakernes BMI 33, noe som plasserer dem i gruppen «alvorlig overvektige».
Det gjennomsnittlige vektnedgangen i de ulike studiene varierte mellom 2 og 5 kilo, og vektøkningen var i gjennomsnitt 0,12 til 0,32 kilo i året, framgår det av resultatene som har kommet ut i Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, et fagfellevurdert tidsskrift utgitt av American Heart Association.