For en kopp kaffe med melk kan visst ha en betennelsesdempende virkning på mennesker.
Det viser en studie som et team forskere fra Københavns Universitet og den tekniske høyskolen i Dresden står bak.
Resultatene, som ikke stammer fra forsøk på mennesker, har blitt utgitt i Journal of Agricultural and Food Chemistry.
Dobbel effekt mot betennelse
I studien, som bygger på celleforsøk, ser forskerne nærmere på hvordan såkalte polyfenoler oppfører seg når de blir satt sammen med aminosyrer, som er det proteiner består av.
Polyfenoler er en gruppe antioksidanter som blant annet finnes i kaffebønner. Mens kaffebønnen har mye polyfenoler, har melk massevis av proteiner.
Nærmere bestemt undersøkte forskerne den betennelsesdempende virkningen ved å påføre immunceller en kunstig betennelsestilstand, også kalt inflammasjon.
Noen av cellene fikk ulike doser av polyfenoler som hadde reagert med en aminosyre, mens andre fikk bare polyfenoler . Det var også en samling av celler som ikke fikk tilsatt noe.
På det grunnlaget kunne forskerne konstatere at immuncellene som fikk kombinasjonen av polyfenoler og aminosyrer, var dobbelt så gode til å bekjempe betennelsen som de cellene som bare var tilsatt polyfenoler.
Derfor er det ifølge forskerne naturlig å forestille seg at den cocktailen også kan ha en gunstig effekt på betennelser hos mennesker.
Også mulig effekt ved andre matvarer
Forskerne har i tidligere studier påvist at polyfenolene binder seg til proteiner i blant annet kjøttprodukter, melk og øl.
I en annen studie har de testet om molekylene også binder seg til hverandre i en kaffedrikk med melk. Og det ser det ut til at de gjør.
«Resultatene våre viser at reaksjonen mellom polyfenoler og proteiner også skjer i noen kaffedrikker med melk som vi har undersøkt», forteller Marianne Nissen Lund fra Københavns Universitet, som har stått i spissen for studien.
Hun mener derfor at den gunstige betennelsesdempende virkningen kanskje viser seg når vi blander ulike andre matvarer som består av proteiner og frukt og grønt som inneholder mye polyfenoler.
«Jeg vil tro at det skjer en lignende reaksjon mellom polyfenoler og aminosyrer i for eksempel en kjøttrett med grønnsaker eller en smoothie som inneholder litt proteiner, for eksempel i form av melk eller yoghurt», sier Lund.
Forskerne vil nå prøve ut virkningen på dyr, og deretter er håpet å se om den også vil gjøre seg gjeldende i forsøk med mennesker.