Soleksem

Soleksem kan gi livsvarig allergi

Solen kan gi utslett over hele kroppen. Og har du først fått soleksem, kan du regne med at hudlidelsen kommer tilbake sommer etter sommer

Hva er soleksem?

Du blotter den vinterbleke kroppen og nyter den fløyelsvarme solen. Resultat: Du blir pyntet med utslett, blemmer og plagsom kløe! Og det skjemmende utseendet varer i dager eller uker.

10–20 prosent av befolkningen lider av soleksem – eller polymorft lysutslett.

Det er særlig bleke skandinavere som må være forsiktige, for de danner ikke melaniner raskt nok til å beskytte seg mot solstråler. Melaniner er betegnelsen for røde, brune og svarte pigmenter.

Resultatet er at man blir solbrent – og er i faresonen for å utvikle soleksem. Det gjelder særlig unge kvinner, noe som kan skyldes at de høye østrogennivåene påvirker sollysets innflytelse på immunforsvaret.

Soleksem kommer tilbake

Har man først fått soleksem, kan man regne med at hudlidelsen kommer tilbake sommer etter sommer – for noen gjennom hele livet.

Ifølge Havard Health kan de fleste som rammes av soleksem, bli kvitt for lidelsen etter sju år.

Forskerne vet ikke akkurat hva det er som skjer i huden når den reagerer allergisk på sollyset. Man mener imidlertid at solens ultrafiolette stråler får visse proteiner i huden til å endre utseende, slik at kroppen plutselig oppfatter dem som fremmede.

Derfor aktiverer kroppen immunforsvaret, og det oppstår en betennelsesreaksjon i huden, en allergisk senreaksjon.

Det er særlig langbølget ultrafiolett lys, UV-A, som har bølgelengden 320–400 nm, som utløser soleksem. Men også de korte bølgelengdene, UV-B, med bølgelengden 290–320 nm, kan være syndere, og det skal mye mindre til enn ved solbrenthet.

Behandling av soleksem

Plagene ved soleksem kan minimeres ved å oppholde seg i skyggen når sola står høyest på himmelen. Dessuten bør man bruke solkrem – gjerne faktor 30 og oppover – og ha på seg klær på utsatte områder, og bruke solbriller.

Behandlingen omfatter både antihistaminer, lysbehandlinger, binyrebarkhormon, cyclosporin - kraftig medisin som også bruke mot alvorlig psoriasis - og intravenøse sprøyter med antistoffer, såkalte immunoglobuliner.

Soleksem er imidlertid ikke ensbetydende med et liv i mørket. Tvert imot. Man skal nemlig herde huden gradvis hver sommer, slik at den venner seg til sollys igjen.