Studie med over 100 000 deltakere
Studien omfatter over hundre tusen personer. Forskere ved to australske universiteter, i Sydney og Wollongong, har analysert grønne omgivelser og sett på sykehusinnleggelse og dødsfall over en tiårsperiode.
«Vi ville se nærmere på hvor australiere bor, og hvordan hjertehelse blir påvirket av typen og mengden grønne områder», forteller en av forskningslederne, professor Xiaoqi Feng ved New South Wales-universitetet i Sydney.
Gjelder bare trær – ikke gress
Forskningen viste at for folk som bor i eneboliger, er grønne områder forbundet med lavere risiko for å dø av hjerte-kar-sykdom. Den beskyttende effekten er avhengig av hva slags grønne omgivelser det er snakk om. Særlig områder med relativt mye trær hadde en gunstig virkning, mens store gressarealer ikke hjalp.
Forskerne har flere teorier om hvorfor. En av dem går ut på at trær gir skygge og lavere temperaturer, noe som gjør for eksempel parker mer innbydende.
Ingen nytte for folk i leilighet
Minst like interessant var det imidlertid at grønne områder ikke så ut til å ha noen beskyttende virkning på folk som bodde i leilighet. Forskerne tror det kan henge sammen med at folk bor tettere i områder med leiligheter. Det betyr at det er flere mennesker på mindre areal, og det kan kanskje begrense muligheten til å bruke de grønne områdene.
Leger skriver ut resept på grønt uteliv
Likevel er det økende interesse for hvor viktig det er med grønne omgivelser. I USA og Canada er det flere og flere leger som skriver ut resept på «grønt uteliv» for å få pasientene til å bruke mer tid i naturen. På samme måte inngår naturen mer enn noen gang i byplanlegging rundt omkring i verden, noe som er nødvendig med den økte urbaniseringen og det voksende folketallet.