Et skjærebrett er ofte lagd av plast, og de får ofte sår og skjæremerker når matvarer skjæres i skiver eller hakkes.
Derfor undersøkte forskere ved delstatsuniversitetet i Nord-Dakota i USA mikropartiklene som blir frigjort når man skjærer opp gulrøtter på et skjærebrett av plast.
Studien viste at man ved å skjære gulrøttene på skjærebrett lagd av to typiske plastmaterialer – polyetylen og polypropylen – kan frigjøre opptil 79 millioner plastpartikler i året når skjærebrettene brukes til matlaging.
Forskerne påpeker at det er snakk om et estimat, og at mengden frigjorte plastpartikler blant annet er avhengig av skjærebrettets materiale og alder og av hvor mye kraft man legger på kniven når man skjærer.
Men man undersøkte også hvilken effekt mikroplasten kan ha på celler i mus.
Og selv om det blir dannet millioner av plastpartikler under hakking av gulrøtter, konkluderte forskerne med at den frigjorte mikroplasten fra skjærebrett i polyetylen og polypropylen ikke endret på musenes celler.
Likevel understreker studien behovet for mer forskning på effekten av mikroplast i kostholdet vårt.
Samtidig anbefaler forskerne at man kasserer skjærebrettet når overflaten har begynt å vise tegn til slitasje.