Shutterstock

Sant og usant om tre seiglivede myter om kjøtt

FEIL ELLER FAKTA: Kjøtt er blitt et kontroversielt emne, og mytene om muskelmaten står i kø. Her går vi løs på tre av de mest utbredte.

1. Kjøtt inneholder unik næring

© Shutterstock

FEIL: For å fungere optimalt trenger kroppen de såkalte essensielle aminosyrene, som finnes i rikelige mengder i kjøtt. Men planter inneholder de samme aminosyrene som kjøtt, bare ikke like mye.

Når dyrene spiser planter og mikroorganismer, eller andre dyr, hoper aminosyrene seg opp i musklene. Kjøttinntak gjør det derfor lett å nå de anbefalte minimumsgrensene.

Men hvis vegetarianere sørger for å spise allsidig, med for eksempel spinat, kikerter og mais, er det enkelt å dekke behovet for aminosyrer.

2. Masserte kuer gir mørt kjøtt

© Shutterstock

FEIL: Kjøtt fra japansk Wagyu-storfe er eksepsjonelt mørt. Men det er ikke, som mange tror, fordi dyrene får øl og massasje.

I virkeligheten får de massasje mot muskelskader og øl for å stimulere appetitten. Det er det høye innhold av fett, særlig umettet fett, som gjør kjøttet mørt.

Umettede fettsyrer har en molekylstruktur som skaper Wagyu-kjøttets marmorering.

3. Kjøtt kan gi en allergisk reaksjon

En hudprikktest utsetter kroppen for små mengder kjøtt og kan avsløre allergi.

© Shutterstock

RIKTIG: Bitt fra amerikanske Lone Star-flåtten sprer sukkerstoffet alfagal i blodet, og immunforsvaret oppfatter det som en trussel og danner antistoffer.

Alfagal finnes også i for eksempel storfe, svin og lam. Når man spiser kjøtt fra disse dyrene, aktiveres antistoffer som ble dannet mot flåttbitt, og det kan gi alvorlige allergiske reaksjoner fra elveblest til livstruende allergisk sjokk.