Shutterstock

Så mye vann bør du drikke om dagen

Forskere mener at åtte glass vann om dagen, som tidligere har vært anbefalt, kan være i overkant.

Har du problemer med å drikke åtte glass vann om dagen, altså to liter, selv om du vet at det er sunt? I så fall har vi gode nyheter til deg.

Forskere ved universitetet i Aberdeen i Skottland har nemlig funnet ut at to liter ofte er mer enn de fleste av oss har behov for.

Salat indeholder meget vand.

Salat inneholder massevis av vann. Opp mot 97 prosent av en agurk består nemlig av vann, og i en vannmelon er det om lag 92 prosent.

© Shutterstock

Ettersom om lag halvparten av det daglige væskeinntaket kommer fra mat, anslår forskerne at vi bare trenger å drikke 1,5 til 1,8 liter vann om dagen.

Det framgår av en forskningsartikkel i det amerikanske tidsskriftet Science.

Væsken fra mat må med i utregningen

Ifølge John Speakman, som er professor ved universitetet i Aberdeen, bygger rådet om å drikke to liter vann om dagen på en regnefeil.

«Væskebehovet vårt er differansen mellom den væsken vi bør innta, og den mengden vi inntar via maten», sier han i BBCs radioprogram Good morning Scotland.

«Men fordi man tidligere har estimert væskeinntaket fra mat ved å spørre folk om hvor mye de spiser, har dette vært for høyt. Folk tror nemlig de spiser mindre enn de gjør.»

Nå har forskere samarbeidet på tvers av kontinenter for å måle folks væsketap så presist som mulig.

Omfattende studie

Studien omfattet 5604 mennesker fra 23 ulike land og i en alder fra 8 til 96 år.

Forsøkspersonene skulle blant annet drikke et glass vann der noen av hydrogenmolekylene var erstattet med deuterium – også kalt tungt hydrogen.

Da kunne forskerne måle hvor raskt deuteriumet forsvant fra kroppen, noe som ga en indikasjon på forsøkspersonenes væskeomsetning – altså hvor mye væske de inntok og avga i løpet av en bestemt tid.

Undgå dehydrering.

Det er viktig å drikke vann hvis du befinner deg i høyden. Høy luftfuktighet krever også at du er ekstra oppmerksom på væskebalansen for å unngå dehydrering.

© Shutterstock

Det viste seg at folk som omsetter mye væske, bør drikke mer vann.

Det gjelder særlig folk som lever i områder med høy luftfuktighet, idrettsutøvere, gravide og ammende.

Væskeomsetningen faller med alderen

Energiforbruk er den faktoren som påvirker væskeomsetningen mest, og blant svært aktive menn i aldersgruppen 20–35 år har man registrert væskeomsetning på opptil 4,2 liter om dagen.

For menn og kvinner i aldersgruppen 90–99 år faller det til om lag 2,5 liter, mens kvinner i aldersgruppen 20–40 år i gjennomsnitt ligger på 3,3 liter.

tungtvann
© Shutterstock

Les også:

Fysiologen Dale Schoeller ved universitetet i Wisconsin mener at det aldri har vært noe vitenskapelig belegg for rådet om å drikke åtte glass vann om dagen.

Han mener man ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til det daglige væskeinntaket via mat.

«Denne studien er nå den mest presise hittil når det gjelder å måle hvor mye væske folk faktisk inntar daglig, hvor mye de avgir, og hvilke faktorer som påvirker prosessen», sier han.