Fulgte deltakere over flere tiår
I studien så forskerne på 7864 engelske tjenestemenn i alderen 50, 60 og 70 år fra den såkalte Whitehall II-studien som har fulgt deltakerne helt siden 1985.
Forsøksdeltakerne ble spurt om hvor mange timers søvn de fikk på en vanlig hverdagsnatt, og 4000 av dem bar også såkalte søvn-trackere underveis.
Forskerne oppdaget at de forsøksdeltakerne som sov fem timer eller mindre, hadde mellom 30–40 prosent økt risiko for å få to eller flere kroniske sykdommer over tid sammenlignet med de som sov sju timer.
De oppdaget også at en søvnmengde på fem timer eller mindre i 50-årsalderen økte risikoen for å dø i løpet av de følgende 25 årene med 25 prosent. Noe som nettopp kan forklares med at den lave søvnmengden øker risikoen for kroniske sykdommer som igjen øker risikoen for å dø tidligere.
Her er forskernes råd til bedre søvn
Ifølge forskerne øker søvnmangelen risikoen for alvorlige sykdommer som kreft, diabetes og blodpropp i hjertet.
Men de framhever også at studien har visse begrensninger, som for eksempel at dataene fra deltakerne er selvrapportert, og det faktum at alle forsøksdeltakere var tjenestemenn fra London-området med bare et lite utsnitt av ikke-hvite deltakere.
Likevel mener de at konklusjonen enda en gang understreker hvor viktig det er å få seg en god natts søvn.
«For å sikre en bedre nattesøvn er det viktig å for eksempel sørge for at soverommet er stille og mørkt, og at temperaturen er behagelig. Det anbefales også å fjerne elektroniske enheter og unngå store måltider før sengetid. Fysisk aktivitet og eksponering for lys i løpet av dagen kan også fremme god søvn», opplyser forskningsleder Severine Sabia i en pressemelding.