Shutterstock
Mand kigger på mobil

Så mange timer må du sove hver natt

Risikoen for å få flere alvorlige kroniske sykdommer på én gang øker klart hvis du får under en viss mengde søvn hver natt, viser ny studie blant middelaldrende og oppover.

Det kan svekke både hukommelsen, reaksjonsevnen og immunforsvaret.

Konsekvensene av søvnmangel er mange og veldokumenterte, og de fleste vet etter hvert at antallet timer på puten er helt avgjørende for helsen.

Forskerne er enige om at den voksne menneskehjernen trenger mellom sju og 9 timer søvn for å gjennomføre sitt livsviktige nattarbeid og være klar til neste dags utfordringer.

Men nå har engelske forskere fra blant annet University College London funnet et slags smertepunkt for hvor mange timer vi trenger når vi er femti år eller eldre, for å unngå økt risiko for flere alvorlige sykdommer – og til sjuende og sist en tidlig død.

Fulgte deltakere over flere tiår

I studien så forskerne på 7864 engelske tjenestemenn i alderen 50, 60 og 70 år fra den såkalte Whitehall II-studien som har fulgt deltakerne helt siden 1985.

Forsøksdeltakerne ble spurt om hvor mange timers søvn de fikk på en vanlig hverdagsnatt, og 4000 av dem bar også såkalte søvn-trackere underveis.

Forskerne oppdaget at de forsøksdeltakerne som sov fem timer eller mindre, hadde mellom 30–40 prosent økt risiko for å få to eller flere kroniske sykdommer over tid sammenlignet med de som sov sju timer.

De oppdaget også at en søvnmengde på fem timer eller mindre i 50-årsalderen økte risikoen for å dø i løpet av de følgende 25 årene med 25 prosent. Noe som nettopp kan forklares med at den lave søvnmengden øker risikoen for kroniske sykdommer som igjen øker risikoen for å dø tidligere.

Her er forskernes råd til bedre søvn

Ifølge forskerne øker søvnmangelen risikoen for alvorlige sykdommer som kreft, diabetes og blodpropp i hjertet.

Men de framhever også at studien har visse begrensninger, som for eksempel at dataene fra deltakerne er selvrapportert, og det faktum at alle forsøksdeltakere var tjenestemenn fra London-området med bare et lite utsnitt av ikke-hvite deltakere.

Likevel mener de at konklusjonen enda en gang understreker hvor viktig det er å få seg en god natts søvn.

«For å sikre en bedre nattesøvn er det viktig å for eksempel sørge for at soverommet er stille og mørkt, og at temperaturen er behagelig. Det anbefales også å fjerne elektroniske enheter og unngå store måltider før sengetid. Fysisk aktivitet og eksponering for lys i løpet av dagen kan også fremme god søvn», opplyser forskningsleder Severine Sabia i en pressemelding.