Seks tusen amerikanere har blitt utstyrt med en elektronisk måler som i fire år har registrert hvor mange skritt de har gått. Ved hjelp av en forbindelse mellom måleren og forsøkspersonenes elektroniske helsejournal har resultatene om aktivitetsnivået blitt innrapportert fortløpende. Og det er disse resultatene som har ført til den nye anbefalingen.
Det magiske tallet
Antall daglige skritt og intensiteten av dem ble holdt opp mot forekomsten av sykdommer hos resten av deltagerne – men også forekomsten i den generelle befolkningen.
Konklusjonen er at du bør gå om lag 8200 skritt om dagen for å redusere risikoen for de nevnte sykdommene.
Hører du til dem som er vant til å gå 10 000 skritt eller mer, så er det imidlertid ingen grunn til å redusere aktivitetsnivået.
Hvert skritt teller
Forskerne fant nemlig ut at folk som la litt ekstra i aktiviteten og begynte å gå 11 000 skritt om dagen i stedet for 6000, reduserte risikoen for å bli overvektig med hele 64 prosent.
Selv om tallene ikke viser en direkte sammenheng mellom årsak og virkning, så er professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo Linda Hildegard Bergesen ikke i tvil om at tallene er tydelige nok til å indikere at flere skritt om dagen reduserer risikoen for sykdom.
«Det er større fare for å dø tidlig hvis man er inaktiv. Og det kan man motvirke ved å gå», sier hun til NRK.
Det er med andre ord ingen grunn til å redusere antall skritt hvis du er inne i en god rytme og allerede går mer enn 8200 skritt om dagen.
«Jo flere skritt, jo bedre. Det er bare å gå til jobb, ha gående møter, gå sammen med venner og la mobilen bli liggende i lommen», avslutter Bergesen.