Shutterstock

Så lett kan du redusere risikoen for et hjerteinfarkt

Forskning avslører hvor lett man kan redusere risikoen for en av de avgjørende årsakene til for tidlig død

Ettersom hjerte-kar-sykdommer er noe av det som sender flest mennesker i graven over hele kloden, blir det naturligvis gjort mye for å finne effektive metoder for forebygging.

Forskere fra QIMR Berghofer Medical Research Institute i Queensland i Australia har nå kommet med forskningsresultater som avslører at man med en overraskende enkel forholdsregel kan senke risikoen for hjerteinfarkt og hjerte-kar-sykdommer.

19 prosent lavere risiko

Studien, som er den største i sitt slag, er publisert i det prestisjetunge legetidsskriftet British Medical Journal. Studien omfatter 21 315 eldre menn og kvinner i alderen 60 til 84 år og viser at når man får et tilskudd av D-vitamin, har man 19 prosent lavere risiko for å bli rammet av et hjerteinfarkt og 9 prosent lavere risiko for en større uønsket kardiovaskulær hendelse (major cardiovascular event).

Lavt D-vitaminnhold i blodet har lenge vært forbundet med økt risiko for hjerteproblemer. Det vurderes å henge samme med vitaminets evne til å redusere inflammasjon og forhindre åreforkalking

Tilskudd av D3-vitamin

Studien ble gjennomført i perioden mellom 2014 og 2020. De mer enn 21 000 forsøksdeltakere ble delt tilfeldig inn i to grupper. Den ene gruppen fikk tilskudd av D3-vitamin (biologisk aktivt D-vitamin), og den andre gruppen fikk juksepiller.

Etter fem år sammenlignet forskerne antallet hjerteinfarkt og andre kardiovaskulære hendelser i de to gruppene.

Det var en statistisk signifikant lavere risiko for hjerteinfarkt og hjerte-kar-sykdommer hos de som fikk D-vitamin.

Har mange funksjoner i kroppen

D-vitamin, som vi først og fremst får fra solen, er et viktig stoff for kroppen ettersom det er med på å vedlikeholde skjelett, tenner og muskler. Det regulerer også immunforsvaret samt kalsium- og fosfatinnholdet i blodet.

Stort sett alle celler i kroppen har såkalte D-vitamin-reseptorer, som er mikroskopiske «aktiveringssentre» for D-vitamin. Alle reseptorer viser hvor viktig D-vitamin er for organismen.

Forskning tyder på at det er forskjell på hvordan folk tar opp og utnytter D-vitamin. For eksempel har en amerikansk studie vist at folk som har et høyt BMI-tall (body mass index) og befinner seg i kategorien overvekt/fedme, har problemer med å utnytte D-vitamin.