Shutterstock
Abekopper

Radikal forholdsregel: Slik vil Kina unngå apekopper

Det første kinesiske tilfellet av apekopper ble oppdaget fredag. Det har utløst advarsel fra sjefepidemiolog.

Kinas innbyggere har i helgen blitt oppfordret til ikke å berøre utlendinger for å unngå spredning av apekopper. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Det er den kinesiske sjefepidemiologen Wu Zunyou fra Kinas senter for sykdomskontroll og -forebygging som står bak oppfordringen.

«For å unngå smitte og som en del av en sunn livsstil anbefales det at du ikke har direkte hudkontakt med utlendinger», skrev han i helgen på det populære sosiale mediet Weibo.

Han skrev også at man bør unngå kontakt med alle personer som har vært i utlandet i løpet av de siste tre ukene.

Har ikke utdypet

Meldingen kommer etter at Kina på fredag registrerte sitt første tilfelle av apekopper. Den smittede er en 29 år gammel kinesisk statsborger som 14. september fløy til den kinesiske byen Chongqing fra Spania.

Sjefepidemiologen har ikke utdypet hvorfor utlendinger – også fastboende – generelt betraktes som en høyere smitterisiko.

Kina har i forbindelse med koronapandemien blitt kjent for å ta i bruk svært omfattende tiltak for å unngå smittespredning. Det dreier seg blant annet om streng isolasjon og reiseforbud.

Apekopper har under det pågående utbruddet blitt registrert i 90 land der sykdommen ikke vanligvis finnes.

Apekopper er en virussykdom som først og fremst smitter ved berøring. Den er ikke luftbåren, og man kan først smitte andre når man har symptomer.

Sykdommen viser seg vanligvis i form av feber, kuldeskjelvinger og utslett med blemmer som kan føre til sår.