Minst hvert åttende menneske i verden har en psykiatrisk diagnose, og ifølge WHO er depresjon en av de vanligste årsakene til funksjonsreduksjon.
Samtidig anslår Verdens helseorganisasjon at antallet mennesker med angst og depresjon steg med hele 25 prosent under det første året av pandemien.
Derfor er det et enormt behov for å forstå og behandle disse alvorlige sykdommene.
Nå setter forskere ved blant annet Universitetet i Oslo spørsmålstegn ved om vi i det hele tatt bør definere schizofreni som én diagnose og bipolar lidelse som en annen, siden den genetiske overlappen mellom de ulike psykiske lidelsene er veldig stor.
Superdatamaskiner regnet på millioner av varianter
I en studie som er utgitt i det vitenskapelige tidsskriftet The American Journal of Psychiatry, så forskerne på genetiske data fra mer enn 200 000 mennesker med psykiske sykdommer.
I første omgang så de på genetisk overlapp mellom bipolar lidelse, ADHD, depresjon og schizofreni. Et team på hele 30 eksperter innen matematikk, statistikk og informatikk brukte avanserte teknikker for å analysere millioner av genetiske variasjoner.
Ved hjelp av en superdatamaskin som er flere tusen ganger kraftigere enn vanlige datamaskiner, finstuderte de genvariantene som kan henge sammen med bipolar lidelse, og sammenlignet dem med varianter som kan ha sammenheng med schizofreni.