Semaglutid, som inngår i både Wegovy og Ozempic, virker på kroppen på samme måte som et metthetshormon som dannes i tynntarmen. Stoffet reduserer appetitten og øker metthetsfølelsen, noe bidrar til at man spiser mindre og dermed går ned i vekt.
Wegovy er godkjent av helsemyndighetene til personer som er alvorlig overvektige eller overvektige med vektrelaterte sykdommer, mens Ozempic opprinnelig er utviklet til pasienter med type 2-diabetes, men det brukes også som medisin for vekttap.
Novo Nordisk har i en rekke forsøk på dyr funnet en mulig sammenheng mellom skjoldbruskkjertelkreft og virkningsstoffet semaglutid.
Men Novo avviser overfor Illustrert Vitenskap at det skulle være snakk om risiko for kreft for mennesker.
«Sikkerhetsdata samlet inn fra store kliniske forsøksprogrammer og senere overvåking har ikke vist en årsakssammenheng mellom semaglutid og skjoldbruskkjertelkreft», skriver Novo Nordisk i en e-post til Illustrert Vitenskap.
Kreftrisiko for diabetespasienter
En fransk studie har imidlertid vist tegn til økt risiko for skjoldbruskkjertelkreft ved bruk av disse preparatene hos pasienter med type 2-diabetes.
Derfor vil Det europeiske legemiddelverket (EMA) nå undersøke Wegovy og Ozempic. Det skriver B.T.
Begge preparater inneholder også den såkalte glukagon-lignende peptid-1 (GLP-1) som studien forbinder med utvikling av kreft hos personer med type 2-diabetes.
GLP-1 er et naturlig hormon som produseres i tarmen når vi spiser. Legemiddel som baserer seg på GLP-1, inneholder en kunstig versjon av det naturlige hormonet.
På bakgrunn av studien er slankemiddelet Wegovy allerede forsynt med en advarsel i pakkene i USA om den potensielle risikoen for kreft i skjoldbruskkjertelen.
Novo Nordisk skriver til Illustrert Vitenskap at det fortsatt ikke er etablert en direkte forbindelse mellom GLP-1-legemidlene og kreftrisiko for pasienter med type 2-diabetes.
«GLP-1 har blitt brukt i behandlingen av type 2-diabetes i mer enn 15 år og til behandling av alvorlig overvekt i 8 år. Det omfatter både semaglutid og liraglutid fra Novo Nordisk, som har vært på markedet i mer enn 10 år», skriver Novo Nordisk.
Medisiner som inneholder GLP-1, har tidligere blitt undersøkt av EMA for en potensiell økt risiko for kreft, men de ble frikjent.
Selvmordstanker og «Ozempic butt»
Det rapporteres også om bivirkninger ved bruk av Ozempic.
Det dreier seg blant annet om selvmordstanker.
Også her overvåker EMA utviklingen. Det opplyser Lægemiddelstyrelsen til Berlingske.
Det er imidlertid slett ikke sikkert at det er en sammenheng mellom medisinene og selvmordstankene.
Novo Nordisk skriver til Illustrert Vitenskap at det heller ikke er påvist en årsakssammenheng her.
En annen rapportert bivirkning som har florert på sosiale medier, er såkalt «Ozempic butt» og «Ozempic face».
Brukere av medisinene som har gått ned opptil 64 kilo, klager over at de har fått en «hengende» bakdel, mens andre klager over flere rynker i ansiktet.
Men alle former for raskt vekttap kan føre til løs hud, forteller en ekspert.
«Vekttap gjør at du mister fettvev. Det betyr at huden virker slapp», sier Anthony Kraftson, som er klinisk førsteamanuensis i endokrinologi og leder av et stort forskningsprosjekt om vekt ved University of Michigan.
Ny konkurrent klar i kulissene
Novo Nordisk opplyser til Illustrert Vitenskap at de ikke kan kommentere disse endringene fordi Ozempic ikke er tiltenkt bruk for vekttap.
Selskapet skriver at de vanligste bivirkningene er kvalme, oppkast, diaré, magesmerter og forstoppelse.
Novo Nordisk satser på å lansere enda et slankemiddel, Cagricema, i 2026, men en konkurrent er også på banen.
Amerikanske Eli Lilly har i en fase 2-forsøk med slankemiddelet Retatrutid angivelig kunnet levere enda større vekttap enn Wegovy.