Plast funnet i drikkevann verden over

83 prosent av verdens drikkevann er forurenset av mikroplast. Det viser ny studie. Forskere vil undersøke om det kan være helseskadelig.

Plast i vannet:

Forskere har funnet mikroplast i drikkevannet verden over.

© Shutterstock

Er du tørst? Da kan du gå til nærmeste kran og nyte et glass rent, kaldt vann. Så heldige er vi i Norge. Eller i hvert fall nesten. For vannet er ikke så rent som vi har trodd.

En ny studie har vist at mikroplast, som allerede flyter som gigantiske øyer i verdenshavene, nå har funnet veien til drikkevannet vårt.

83 prosent er forurenset med plast

Selskapet Orb Media har fått forskere fra University of Minnasota School of Public Health, USA til å analysere drikkevann fra 159 steder verden over.

83 prosent av prøvene inneholdt mikroplast.

Europa har den laveste forurensningsgraden, men den ligger likevel på 72,2 prosent.

Plast i verdens drikkevann

Selskapet Orb Media har fått analysert drikkevann fra 159 steder i verden. Forskere fra flere universiteter deltok i undersøkelsen.

© Illustrert Vitenskap

Der er mikroplast i luften og spillevannet

Det er ikke kjent hvordan plast ender i drikkevannet, men studier har dokumentert at det finnes plast i luften i større byer, og det kan kanskje være kilden.

Det kan også havne der via spillvannet, som fører til utslipp av store mengder mikroplast. En enkelt klesvask kan for eksempel gi fra seg 700.000 fibre mikroplast.

Kan plast i drikkevann være skadelig?

Resultatet vekker bekymring hos forskerne, for i tillegg til selve fibrene kan det også være kjemikalier og patogener som knytter seg til plasten. Disse partiklene er ofte for små til å bli målt og så mikroskopiske at de kan penetrere celler og dermed havne i organene.

Forskerne vet ikke om mikroplast er skadelig, men det vil de nå undersøke.