Shutterstock

Planteprotein er kanskje ikke så næringsrikt som man skulle tro

Mange vegetariske alternativer til kjøtt inneholder viktige næringsstoffer som kroppen ikke kan ta opp, viser forskning.

Plantebasert kosthold er populært som aldri før.

Og mens det er gode nyheter for jorden og klimaet at vi inntar flere grønnsaker og mindre kjøtt, utgjør ikke det økende inntaket av matprodukter med planteprotein nødvendigvis noen helsemessig fordel.

Mange av produktene er nemlig langt fra de vitaminbombene som det angitte næringsinnholdet gir inntrykk av.

Det viser en svensk gjennomgang av 44 vegetariske produkter som inneholder planteprotein i stedet for kjøttprotein.

Resultatene av studien er utgitt i tidsskriftet Nutrients.

Jernmangel – et globalt problem

Blokkerer opptak av mineraler

De matvarene som de svenske forskerne har studert, har først og fremst blitt produsert av proteiner fra soya og erter.

Ifølge forskerne var det en stor variasjon i produktenes næringsinnhold. For selv om mange av matvarene har et høyt innhold av næringsstoffer som jern og sink, er det ofte i en form som er vanskeligere for kroppen å ta opp.

«Generelt var den estimerte absorpsjonen av jern og sink fra produktene ekstremt lav. Det skyldes at disse kjøtterstatningene inneholdt høye nivåer av fytater, antinæringsstoffer som begrenser absorpsjonen av mineraler i kroppen», sier studiens hovedforfatter Cecilia Mayer Labba fra Chalmers Tekniska Högskola i Sverige.

Fytater, som også er kjent som fytinsyre, finnes i mange plantebaserte matvarer, blant annet frø, nøtter, korn og belgfrukter – og de hoper seg opp når planteproteiner blir utvunnet til bruk i kjøtterstatning.

Fytatene binder seg til visse mineraler i fordøyelseskanalen og blokkerer på den måten opptaket av mineralene i tarmen.

Ifølge forskerne skiller tempeh, som består av fermenterte soyabønner, seg fra de andre kjøtterstatningene ved å inneholde en større mengde jern som lett kan tas opp av kroppen.

Årsaken er at fytatene blir brutt ned i løpet av fermenteringsprosessen.