Shutterstock

Peanøttallergi hos barn kan forebygges

Britiske forskere hevder at opptil 77 prosent av all peanøttallergi kan forebygges med dette enkle tiltaket.

Peanøtter er i grunnen noen små djevler. De fleste elsker smaken, men noen mennesker har peanøttallergi, og for dem kan møtet med den lille nøtten være dødelig. Selve allergien oppstår vanligvis i løpet av det første leveåret, og problemet ser ut til å være økende, for antallet peanøttallergikere er tredoblet i løpet av de siste tiårene.

Den voldsomme allergiske reaksjonen skyldes at kroppen oppfatter peanøtter som noe farlig og reagerer mot «fienden» øyeblikkelig. Det gir symptomer som hevelser, utslett og pustevansker. I verste fall kan man dø.

Åpent vindu til immunforsvaret

Det er naturligvis forbundet med stadig bekymring å være peanøttallergiker eller å ha barn som er det. Men et team av britiske forskere ved henholdsvis King’s College London og universitetet i Southampton avslører nå hvordan problemet effektivt kan unngås på en overraskende enkel måte.

Det krever nemlig verken medisiner eller behandling. Derimot er det av avgjørende betydning å utnytte det forskerne kaller for et «åpent vindu» når barnet er mellom fire og seks måneder gammelt. Da er det nemlig mulig å påvirke kroppens programmering av immunforsvaret.

77 prosent færre tilfeller

Ved å introdusere barnet for peanøtter i løpet av denne perioden på bare to måneder, vil det være mulig å redusere antallet tilfeller av peanøttallergi med opptil 77 prosent.

«Et barns immunforsvar må lære seg å skille mellom mat og farlige mikroorganismer som skal fjernes fra kroppen. Hvis immunforsvaret registrerer relativt store mengder en bestemt matvare i fordøyelsen, vil det betrakte det som en trygg matvare og unnlate å reagere allergisk», forklarer forskningsleder Graham Roberts, som er professor i barneallergi og luftveismedisin ved universitetet of Southampton.

Gi aldri hele nøtter

De britiske forskerne baserer resultatet på grundige analyser av to store studier, (EAT og LEAP), som ser på når det er best å introdusere barn for ulike potensielt allergiframkallende matvarer. I tillegg til peanøtter dreier det seg om melk, sesam, fisk, egg og hvete.

På bakgrunn av disse to relativt store forskningsprosjektene konkluderer forskerne i sin egen studie med at perioden mellom fire og seks måneder er det optimale tidspunktet å begynne å gi barnet peanøtter. Det er imidlertid viktig å ikke gi hele nøtter, men derimot finhakkede peanøtter eller peanøttsmør, for å unngå at noe setter seg i halsen.