Kvikksølv er et tungmetall som kan føre til skader på det ufødte barnets nervesystem med risiko for langsommere læring og utvikling. Derfor har helsemyndigheter rådet gravide kvinner til å begrense inntaket av fisk og unngå tunfisk og laks, som er på toppen av næringskjeden og derfor inneholder mer kvikksølv enn fisk lenger nede i kjeden.
Men ifølge forskere ved universitetet i Bristol i England har kvikksølvinnholdet i morens kropp trolig ingen skadelig påvirkning på barnet så lenge hun sørger for å spise fisk. Forskerne forklarer at fisk også inneholder en naturlig sammensetning av andre stoffer som blant annet omega-3-fettsyrer, jod, D-vitamin og selen – og at dette etter alt å dømme er kilden til den beskyttende virkningen.
Ingen skadevirkning
De noe overraskende funnene, som er offentliggjort i tidsskriftet NeuroToxicology, står i skarp kontrast til de rådene gravide har fått om inntak av fisk.
De britiske forskerne har fulgt 4131 gravide kvinner fra et industrialisert område i det sørvestlige England der befolkningen ikke spiser så mye fisk. De har blitt sammenlignet med en stor gruppe kvinner fra Seychellene, der nesten alle gravide kvinner spiser fisk.
Dermed kunne forskerne se en tankevekkende forskjell. Hos de kvinnene som ikke spiste fisk, hadde kvikksølvinnholdet i kroppen til den gravide en skadelig virkning på fostret. Men hos dem som spiste fisk regelmessig, var det ingenting som tydet på at kvikksølvinnholdet i blodet hadde en skadelig virkning på fostret. Tvert imot: Barn av de fiskespisende kvinnene viste tegn til bedre hjerneaktivitet i forhold til barn av kvinner som ikke spiste fisk.