Shutterstock
Kvinde i bad

Overlege: Så ofte bør du dusje

Finnes det vitenskapelige anbefalinger for hvor ofte du bør vaske deg med vann og såpe? Få svaret fra en overlege og professor i dermatologi.

Med et overflateareal på om lag to kvadratmeter er huden et av kroppens største organer og samtidig et sant eventyrland for flere milliarder små bakterier som lever side om side med de opp mot førti tusen døde hudcellene som forlater kroppen din hvert minutt.

Og selv om den informasjonen kanskje kan gi en lyst til å gå til krigen bevæpnet med vann og såpe, er det god grunn til å holde litt igjen.

Det forklarer Jørgen Serup, som er professor i dermatologi og overlege ved Bispebjerg Hospital i Danmark.

Han har arbeidet med huden vår i flere tiår. Han mener det er viktig å ha klart for seg hvilken type renhold det er snakk, når vi skal finne ut hvor ofte vi bør vaske oss – ifølge vitenskapen.

Kroppen har flere millioner svettekjertler

Kroppen har ikke svettekjertler på glansen av penis og klitoris. På føtter og hender er det om lag 600 svettekjertler per cm2, og i armhule og panne er det om lag 200 svettekjertler per cm2.

© Shutterstock

Apokrine svettekjertler

De apokrine (rødt) sitter blant annet under armene og rundt kjønnsorganene, brystvortene og anus.

© Shutterstock

Ekkrine svettekjertler

De ekkrinene svettekjertlene (blått) sitter overalt på kroppen, men er ekstra tallrike på hender og føtter.

Såpe blottstiller cellene

Det er nemlig stor forskjell på om du såper deg inn fra topp til tå, tar et bad eller bare vasker utvalgte steder.

Full innsåping av hver eneste kroppsdel bør nemlig ikke skje for ofte, ifølge professoren, ettersom såpe i utgangspunktet er en kjemisk irritasjonsfaktor for huden.

«Naturtilstanden er at vi har fettstoffer på kroppen. Såpen fjerner fettet og blottstiller cellene. Skjer det for ofte, kan det irritere huden, så den begynner å oppføre seg unormalt, blant annet med eksem og kløe», sier han.

Konsentrer deg om utvalgte områder

Hvis man aldri hadd brukt såpe, ville fettstoffene på huden sakte harskne og danne lukt sammen med bakteriene.

Derfor er Serups råd også at du varierer mellom ulike typer vask og konsentrerer deg om utvalgte steder på kroppen.

midd, 3D
© Shutterstock

Les også:

«En dusj hver dag er helt greit hvis du bare bruker såpe de stedene der det er flest bakterier: skrittet, endetarmsåpningen, føttene og under armene», sier han.

«Men du bør ikke såpe inn hele kroppen mer enn en gang eller to i uken, for ellers fjerner du for mye fett fra huden», forklarer han.